Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Husens ytmaterial kan ha bidragit till den snabba spridningen, enligt en expert. Se mer i videon. Foto: Manuel Bruque

Kraftig brand i höghus i Valencia

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter torsdagskvällens kraftiga brand i ett flerfamiljshus i spanska Valencia. Antalet omkomna räknas nu till tio.

Det 14 våningar höga huset i stadsdelen Campanar i Valencia stod under torsdagen i lågor.

Branden startade omkring klockan 17.20 på torsdagseftermiddagen på fjärde våningen. På bara en halvtimme hade lågorna slukat hela byggnaden, rapporterar El País.

Enligt tidningen har människor stått på sina balkonger i det brinnande höghuset i väntan på hjälp. Brandmännen uppmanade dem att lägga fuktiga trasor i dörrspringorna. Totalt rymmer byggnaden 138 bostäder med cirka 450 boenden.

I ett tidigt skede uppgav lokala myndigheter att minst fyra personer omkommit medan ytterligare 14 saknades. På fredagen meddelade stadens borgmästare att antalet bekräftade dödsfall stigit till tio, rapporterar Reuters.

15 personer uppges ha skadats i samband med branden.

Vindar förvärrade spridningen

Torsdagens starka vindar ska ha förvärrat spridningen av elden i huset och myndigheterna uppmanade invånare i närliggande byggnader att lämna sina hem på grund av spridningsrisken.

16 brandbilar ska ha varit på plats för att försöka släcka branden. Det spanska försvarsdepartementet kallade även in militär från huvudstaden Madrid för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Flera brandmän skadades i det våldsamma brandförloppet. Experter säger till spanska tidningen El Mundo att höghusets fasad var isolerad med polyuretan, ett plastmaterial som kan vara brandfarligt och som bland annat låg bakom den katastrofala branden i Grenfell Tower i London 2017.

Ett fältsjukhus mobiliserades också intill byggnaden.

Premiärministern: ”Bestört”

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez skriver i ett inlägg på X att han är ”bestört över den fruktansvärda branden” och att han pratat med Valencias borgmästare och erbjudit all den hjälp som kan tänkas behövas.

”Jag vill uttrycka mitt stöd för alla drabbade och tacksamhet till räddningspersonalen”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.