Foto: Hussein Malla, AP , TT / Reuters

Minst 78 döda efter explosioner i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Minst 78 dog och fler än 4 000 personer skadades i explosionerna i Beirut. Premiärministern har utlyst en nationell sorgedag. Det är fortfarande oklart vad som har orsakat explosionen.

Bilder visar stor förödelse i staden, med utblåsta fönster och rasmassor. Minst 78 personer har dött till följd av explosionerna och fler än 4 000 skadats, enligt Libanons hälsominister Hamad Hasan. Och dödssiffran tros stiga.

Röda korset i Libanon säger att hundratals skadade har förts till stadens sjukhus, men att många fortfarande sitter fast i sina förstörda hus.

Sjukhuset Hotel dieu hospital uppger att man tagit emot 500 skadade och inte längre kan ta emot fler, rapporterar nyhetsbolaget LBCI. Många måste opereras och sjukhuset säger att man är i stort behov av blod.

Personal på ett närliggande fartyg tillhörande FN:s Libanoninsats Unifil skadades också.

Högexplosivt material förvarades i hamnen

Libanons interna säkerhetschef Abbas Ibrahim uppger för Reuters att explosionerna skedde i stadens hamnområde, i en del där det sedan ett antal år tillbaka förvaras högexplosivt material.

På Twitter skriver president Michel Aoun att det är oacceptabelt att 2 750 ton ammoniumnitrat förvarats i sex år utan att det funnits ordentlig säkerhet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Michel Aoun har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte och premiärminister Hassan Diab säger att de ansvariga kommer att ställas till svars.

– Det här kommer inte att gå obemärkt förbi. De ansvariga kommer att betala priset, säger han.

Premiärministern har också utlyst en nationell sorgedag på onsdag, rapporterar Reuters.

Trump: ”Någon slags attack”

Men USA:s president Donald Trump säger att explosionerna verkar ha varit ”någon slags bomb”. Han menar att det är uppgifter som han har fått från amerikansk militär.

– Vi kommer att finnas tillgängliga för hjälp. Det ser ut som en hemsk attack, säger han.

Trodde det var en jordbävning

Explosionerna var så kraftig att många av Beiruts invånare, där minnet av det blodiga inbördeskriget från 1975 till 1990 fortfarande lever, till en början trodde att det rörde sig om en jordbävning. Chockade, skadade och gråtande personer letade enligt Reuters efter anhöriga på Beiruts gator.

– Det här är en enorm katastrof. Det är offer och sårade överallt, sa George Kettani, chef för Libanons Röda korset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Beiruts hamnområde när jätteexplosionen inträffar. Foto: Bilder från Twitter

”Mitt hem är förstört”

– Jag ropade till min familj efter den första smällen att de skulle bort från fönstren. Sen kom den andra smällen och med den kom fönstren. Vi hann ut i hallen och klarade oss oskadda, sa SVT:s korrespondent Stina Blomgren, på plats i Beirut.

Enligt tv-kanalen Al Arabiya ska ljudet ha hörts uppemot 20 kilometer norr om staden.

– Jag stod på balkongen, det kändes som att ett flygplan träffade mitt hus. Dörrar och fönster är helt bortsprängda, mitt hus är helt förstört. Staden är full av sirener och täckt av röd rök, det är kaos på gatorna, sa beirutbon Muhammad.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Utrikesminister Ann Linde (S) skrev på Twitter att hon är chockad över explosionen och att hennes tankar går till de döda och skadades familjer. Enligt Linde finns det inga uppgifter om några skadade svenskar.

Utrikesdepartementet uppmanar alla svenska medborgare i Beirut att hålla sig inomhus, hålla sig uppdaterade kring händelseutvecklingen och ta kontakt med anhöriga i Sverige.

På tisdagskvällen skrev statsminister Stefan Löfven (S) så här på Twitter:

”I kväll går våra tankar till offren för den förödande explosionen i Beirut”.

Explosionen inträffade i Beiruts hamnområde. Foto: TT / SVT
Stora skador i hamnområdet. Foto: Wadel Hamzeh, EPA / TT
Enorm förödelse i Beiruts hamn efter explosionen. Foto: Wadel Hamzeh, EPA / TT

Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat, som Libanons myndigheter säger orsakade de kraftiga explosionerna i Beirut, är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra.

Det används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

Libanons premiärminister Hassan Diab uppger att ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Enligt Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island, är det under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer svårt att antända.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte i gång reaktionen på ammoniumnitratet, säger han till AFP.

Källa: AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.