Skadade hus i Castelsantangelo sul Nera. Foto: TT

Jordbävning i centrala Italien

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Italien skakades vid 19-tiden på onsdagen av en kraftig jordbävning, som kändes av även i Rom. Skalvet inträffade inte långt ifrån Amatrice, som i augusti nära totalraserades av ett skalv, som också krävde omkring 300 människors liv. Strax efter kl 21 inträffade ett något kraftigare skalv i samma område.

En kraftig jordbävning har vid 19-tiden på onsdagskvällen skakat centrala Italien och känts av i huvudstaden Rom, rapporterar AP.

Det första skalvet hade en magnitud på 5,5.

Efter kl 21 inträffade sedan ytterligare ett skalv i samma område, strax norr om det förra, denna gång med en magnitud på ungefär 6,1.

”Det är slut med vår stad”

Byn Ussita är mycket svårt skadad, rapporterar TT.

– Många hus har kollapsat. Det är slut med vår stad, sade Marco Rinaldi, borgmästare i bergsstaden Ussita, till tv-kanalen Sky Italia över telefon.

– Det andra skalvet var långt och förfärligt. Jag har känt av många jordskalv men detta var det starkaste jag upplevt. Som tur var hade alla redan lämnat sina hus efter det första skalvet så jag tror inte att någon kom till skada.

Omkring 200 av de boende i Ussita kommer att behöva tillbringa natten utomhus.

Träffade norr om huvudstaden

Den första jordbävningens epicentrum ska ha ägt rum nära samhället Castelsantangelo sul Nera, med ett hundratal invånare, ett tiotal mil nordöst om Rom och omkring sex mil sydöst om staden Perugia. Den ska ha skett på 9,3 kilometers djup.

Castelsantangelo sul Neras borgmästare uppger enligt Corriere della sera att man har tagit sig ut på gatan, att strömmen har gått och att byggnader har skadats.

”Väggarna höll på att ramla över mig”

Även den närliggande staden Visso skakades ordentligt.

– Väggarna var på väg att ramla över mig, berättar en kvinna som flydde från sitt kontor i centrala Visso, för la Repubblica.

– Jag hörde hur massa saker ramlade ner från väggarna och hur böcker ramlade från bokhyllor. Jag sprang ner för trapporna och utanför var det bara en massa damm. Folk skrek.

Tiotals skadade, många rädda

Minst ett tiotal personer har skadats, säger det italienska civilförsvaret. Men endast fyra av dessa har allvarliga, men icke livshotande, skador.

– Rapporterna säger att följderna inte är så katastrofala som vi fruktade, säger civilförsvarets chef Fabrizio Curcio till Reuters.

Många skador på infrastruktur

Flera tidningar rapporterar om att invånare på flera orter har lämnat sina hus av rädsla för fler skalv och rasande byggnader.

Strömmen och telefonkontakt har brutits i de värst drabbade områdena. Hundratals bilar är blockerade på motorvägen Via Salaria österut från Rom, och sträckor har stängts av av polisen.

På torsdagen kommer skolorna att vara stängda som en säkerhetsåtgärd.

Två månader sedan dödligt skalv

Castelsantangelo sul Nera ligger några fåtal mil norr om staden Amatrice.

Amatrice och dess omgivning drabbades i slutet av augusti av en kraftig jordbävning med magnituden 6,2, som raserade stora delar av staden och krävde omkring 300 människors liv.

Även staden L'Aquila skakades i kvällens skalv. Den staden drabbades av en mycket kraftig jordbävning 2009, då omkring 300 människor omkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.