Byggnader som rasade under jordbävningen under natten mot tisdagen svensk tid. Foto: Jaypee Catalan/TT

Kraftig jordbävning på Filippinerna – nära miljonstad

Uppdaterad
Publicerad

Minst två personer har dött efter att en jordbävning med magnituden 6,6 skakade södra Filippinerna under natten till tisdagen svensk tid. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS skedde den knappt fem mil från miljonstaden Davao.

Jordbävningen slog till vid 2-tiden under natten mot tisdagen, svensk tid. Enligt USA:s geologiska myndighet, USGS, hade den en magnitud på 6,6 och sitt epicentrum knappt fem mil från Davao med 1,6 miljoner invånare.

Enligt New York Times, som hänvisar till en lokal radiostation, ska människor ha flytt ut ur sina hem i staden Iligan som ligger betydligt längre från jordbävningens epicentrum än Davao. Tidningen rapporterar att två personer har mist livet, en 67-årig byggnadsarbetare som reparerade en kyrka och en femtonårig student som dödades vid en skola nära jordbävningens epicenter.

Borgmästaren stängde skolorna i Davao efteråt så att byggnaderna ska kunna inspekteras för eventuella skador. På bilder från staden syns människor som flytt byggnaderna och tagit sig ut på gatorna.

En jordbävning med magnituden 6,3 dödade fem personer i området så sent som den 16 oktober i år. Nattens jordbävning skedde på nästan samma plats, enligt en filippinsk seismolog som New York Times talat med.

 Dödliga jordbävningar är relativt vanliga på Filippinerna. I juli i år dog åtta personer under två jordbävningar.  I oktober 2013 dog närmare hundra personer då en jordbävning med magnituden 7,2 skakade Fillipinerna. Och 1990 dog närmare 2000 människor under en jordbävning med magnituden 7,7.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.