Kraftig jordbävning skakar södra Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning skakade södra och centrala Mexiko på tisdagen. Oaxacas är värst drabbat.

– Sker det ett sådant här stort skalv under en stad kan det bli katastrofala konsekvenser, säger seismolog Björn Lund.

En kraftig jordbävning skakade södra och centrala Mexiko, främst i delstaten Oaxacas vid Stilla havet, på tisdag. Det fanns inga omedelbara rapporter om ödeläggelse eller omfattande skada rapporterar AP.

Samtidigt rapporterar Reuters att byggnader i Mexico City skakade. Huvudstaden ligger långt från det drabbade området. Skalvet gjorde att hundratals människor flydde ut på gatorna i Mexico City.

U.S. Geologic Survey säger att jordbävningen var av magnituden 7,7, medan Mexikos seismologiska institut satte sin styrka på 7,1.

Förhoppningsvis ingen tsunami

Björn Lund är lektor i seismologi vid Uppsala Universitet.

– Den här storleken på jordbävning inträffar kanske bara sju, åtta gånger per år, så det är ett stort skalv.

Han berättar att man först trodde skalvet skedde utanför kusten och därför utfärdade en tsunamivarning, men att man nu har lokaliserat skalvet till land.

– Då kan vi hoppas att det inte blir någon tsunami.

”Kan bli katastrofala konsekvenser”

Björn Lund berättar att hela den mexikanska västkusten är rik på jordskalv och att man ofta får kraftiga skalv.

– Man bygger därför hus som ska klara sig relativt väl. Men sker det ett sådant här stort skalv under en stad kan det bli katastrofala konsekvenser.

En jordbävning med styrkan 7,1 drabbade centrala Mexiko 2017 och dödade då 355 människor. Mexiko ligger vid korsningen mellan tre kontinentalplattor och är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.