Skalvet skedde ute till havs 170 kilometer nordöst från orten Gisborn på nordön. Foto: SVT

Kraftig jordbävning utanför Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

En kraftigt jordbävning inträffade till havs norr om Nya Zeelands nordö tidigt på fredagsmorgonen lokal tid. Den uppmättes till magnituden 7.1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Skalvet följdes av flera efterskalv, men ingen av dem utlöste någon större tsunami.

Skalvet skedde ute till havs 170 kilometer nordöst från orten Gisborn på nordön. Enligt US geological surveys skedde det på ett djup av 30 kilometer.

Räddningstjänsten utfärdade tidigt en varning för tsunami och människor uppmanadess att inte vistas på stränder eller i vattnet.

Men landets myndigheter konstaterar att tsunamin varken orsakat materiella skador eller personskador. Tre timmar efter skalvet uppmanades invånare att återvända hem i de utsatta kustområdena. I

nvånarna nära distriktet East Cape hade tidigare fått rådet att evakuera, men vågen blev inte högre än 30 centimeter.

Användare på sociala medier har uppgett hur de vaknat av skakningarna. I går inträffade en jordbävning med magnituden 5.7 100 kilometer nordost om Te Araroa, också det på nordön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer