Rekordökning av antalet mord i USA – största på över 100 år

Uppdaterad
Publicerad

2020 var det blodigaste året sedan 1995 i USA. Jämfört med 2019 ökade antalet fall av dödligt våld med 30 procent – den enskilt största ökningen på mer än 100 år, rapporterar CNN.

Enligt siffrorna som publicerats av den amerikanska hälsomyndigheten CDC och FBI inträffade 21 570 mord och dråp i USA under 2020. Siffran kan jämföras med föregående års 16 425, och är den högsta som registrerats i landet sedan 1995. Den nya toppnoteringen motsvarar 7,8 fall per 100 000 invånare, enligt CDC.

Av USA:s 50 delstater såg bara tre en minskning, Maine, New Mexico och Alaska.

Skillnaden mellan 2019 och 2020, 30 procent, utgör den enskilt största ökningen på 100 år i landet. Tidigare stod åren 2000-2001 för den största ökningen, då mycket på grund av terrordåden den 11 september med sina nära 3 000 dödsoffer.

Arbetslöshet och utsatthet

Exakt vad som ligger bakom ökningen är ännu inte utrett, men flera experter pekar på social utsatthet under pandemin – till exempel ökad arbetslöshet – som en stor bidragande faktor.

– Man kan få intrycket av att folk förlorat all hövlighet. Det samtidigt som folk måste stanna hemma, förlorar sina jobb, oroar sig för sin hälsa och har tillgång till fler vapen, säger Georges Benjamin, direktör vid yrkesorganisationen American Public Health Association till CNN.

Amerikanska kriminologer pekar också på pandemins effekter på polisens arbete som en bidragande orsak. Sjukanmälningar och social distansering ledde till färre poliser på gatorna, vilket framför allt påverkade brottsförebyggande insatser, skriver CNN.

Ökar även i Sverige

Även i Sverige syntes en ökning av dödligt våld 2020, som mord och dråp. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) inträffade 124 konstaterade fall, att jämföra med 111 fall 2019. Ökningen är alltså inte lika kraftig som i USA, samtidigt som antalet fall per capita också är betydligt lägre i Sverige. Enligt Brå inträffade 1,2 fall per 100 000 invånare i Sverige, att jämföra med 7,8 i USA.

Kriminologen Ardavan Khoshnood har dock svårt att se att pandemin kan ha haft någon större effekt på utvecklingen i Sverige. Hör hans förklaring i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.