Smog i Peking Foto: TT

Kraftig smog i Kinas städer

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Kinas president Xi Jinping befinner sig i Paris för klimatförhandlingar dras några av landets städer med konsekvenserna av stora utsläpp.

I Peking har halten av PM2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig, stigit till 22 gånger den mängd som anses säker av Världshälsoorganisationen (WHO).

En stor del av Kinas koldioxidutsläpp kommer från koleldning både i fabriker och i hemmen. Luften försämras ofta i norra Kina under vintern när koleldningen ökar för att få värme.

#vårtklimat

Invånarna uppmanas nu stanna hemma och vissa fabriker har beordrats att stänga.

”Som att stå vid eld”

Tom Bellander, professor vid centrum för arbets- och miljömedicin vid Stockholms länslandsting beskriver de höga halterna av PM 2,5 i Peking som att stå i närheten av en eld.

– Det svider i ögonen och retar halsen. Det man inte märker med en gång men som yttrar sig akut är hjärt- och kärlproblem. Många som får en akut hjärtsjukdom vet inte om att de har en pågående sjukdomsprocess och luftföroreningarna är droppen som får bägaren att rinna över, säger han.

För att behålla den höga tillväxten i Kina krävs energi och den kommer i stor utsträckning från kolkraft. Men i samband med inbromsningen i den kinesiska ekonomin har kolanvändandet gått ner avsevärt, vilket ingjuter hopp på kort sikt.

– Den tunga industrin har inte samma avsättning som tidigare och den står för en stor del av den direkta kolanvändningen, säger Karl Hallding vid Stockholm Environment Institute (SEI).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet