En fotgängare brottas med sitt paraply i huvudstaden Tokyo. Foto: Issei Kato/Reuters/TT

Tropisk orkan på väg mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Lokala myndigheter i Japan har beslutat att evakuera människor till följd av en kraftig tropisk orkan som befaras dra in över landet någon gång under natten mellan lördag och söndag. Ovädret väntas slå till mot en region där hundratals människor omkom i översvämningar för bara några veckor sedan.

Orkanen, som kallas Jongdari, har en vindhastighet på omkring 50 meter per sekund och förväntas röra sig mot den sydligt belägna Chugoku-regionens västra delar.

Chugoku drabbades tidigare i juli av svåra översvämningar till följd av ihållande regnoväder som krävde totalt omkring 220 människoliv, den värsta väderrelaterade katastrofen i Japan på flera decennier. Fler än 4 000 människor lever fortfarande i temporära bostäder efter att ha fått sina hem förstörda.

Flygen ställts in

I staden Shobara i Hiroshima-prefekturen har myndigheterna skickat ut en evakueringsorder till omkring 36 400 personer.

– Trots att det inte har regnat här uppmanar vi människor att evakuera innan mörkret faller, säger Masaharu Kataoka, lokal tjänsteman i Shobara.

Hittills har över 370 inrikesflyg ställts in till följd av det förestående ovädret, detsamma gäller för flera färjelinjer som går mellan Tokyo och närbelägna öar.

Japan drabbas regelbundet av tropiska orkaner mellan sommar och höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer