Foto: Foto: Sara Murillo Cortes

Kraftiga översvämningar i Amazonas – kan bero på skövling

Uppdaterad
Publicerad

I Amazonas regnskog har det varit rekordhöga vattennivåer i floderna i år. Många experter kopplar nu samman den tilltagande skövlingen av regnskogen med extremvädret i regionen.

I floden Rio negro i Amazonas är vattennivåerna cirka tre meter över det normala. Något som tvingat lokala myndigheter att bygga landgångar så att byborna kan ta sig fram. Men virket de byggs med, kommer från träd som avverkats illegalt i Amazonas.

Experter menar nu att det har ett samband.

– Skogen är ett översvämningsskydd. I områden där man kalhugger och i områden med stora städer är extrema väderfenomen mycket vanligare, säger miljökonsulten Muriel Saragoussi.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att vattennivån i Rio Negro stigit 30 meter över det normala. Korrekt är att vattennivån stigit till knappt 30 meter vilket är cirka tre meter över det normala, vi beklagar det felet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer