En man vadar genom det som är kvar av hans hem, som totalförstörts på grund av veckor av kraftigt regn. Foto: Marwan Ali/AP/TT

Kraftiga översvämningar i Sudan har skördat minst 89 liv

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor på landsbygden i Sudan har fördrivits från sina hem och minst 89 har dött efter kraftiga skyfall och förödande översvämningar, rapporterar Reuters.

Byggnader anpassade för landets vanligtvis torra väder har raserats efter flera veckor av regn och omkring 150 000 sudaneser drabbas av det extrema vädret. Enligt FN förväntas siffran stiga till närmare en halv miljon i slutet av regnperioden, som sträcker sig in i september.

En kvinna i Makaylab trotsar vattenmassorna och vadar genom byn. Foto: Ebrahim Hamid/AFP/TT

Enligt myndigheter har 89 personer dött och 50 000 hem förstörts i samband med katastrofen. Tusentals saknar skydd och invånare i bland annat staden Al Managil uppger att de har begränsad tillgång till dricksvatten och mat.

– Allt bistånd, skydd eller transport sker genom den lokala volontärinsatsen. Regeringen har inte erbjudit någon hjälp, sa stadens överhuvud Altayib Abdallah på onsdagen.

Under helgen lovade dock regeringen att skicka hjälp till Al Managil, som inkluderar att rensa ut diken, fixa huvudvägen till området och ordna med ersättningar.

Uppsatta tält i Al Managil där människor som förlorat sina hem kan ta skydd. Foto: Ebrahim Hamid/AFP/TT

Undantagstillstånd utlyst

Myndigheterna i Sudan har utlyst undantagstillstånd i en tredjedel av landets provinser.

– Sudan är särskilt sårbart för effekterna av klimatkrisen, med extremt väder under flera decennier som urholkar nationens motståndskraft inför katastrofer som översvämningar och torka, sade frivilligorganisationen NGO i ett uttalande.

En sudanesisk kvinna sitter på kvarlevorna av sitt hem i delstaten Al Jazirah. Foto: Mohnd Awad/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.