Foto: EBU

Kraftiga översvämningar i västra Norge

Uppdaterad
Publicerad

Stora regnmängder och smältvatten har orsakat stora problem i västra Norge, där översvämningar har raserat broar medan hus och bilar står under vatten. Faran för ytterligare skador i Vestlandet har ökat och på flera håll höjer man varningsnivån från orange till röd, den allra högsta, enligt norska vatten- och energimyndigheten NVE.

Vägar är stängda och broar hotas av enorma regn- och smältvattenmassor i norska Nord-Gudbrandsdal. Flera hus och bilar står under vatten och många abonnenter har mist sin el. Även risken för jordskred ökar i Vestlandet, som är en av Norges fem landsdelar, beläget längs landets södra Atlantkust.

Det kaotiska läget har uppstått på grund av riklig nederbörd och varmt väder som smälter snö och glaciärer.

Enligt väderportalen Varsom.nu har det kommit upp till 180 millimeter nederbörd de senaste två dygnen. Ytterligare regn väntas under natten till måndagen.

Fast i stugområde

Orange varningsnivå, den näst högsta på en fyrgradig skala, gäller i Hordaland och större delen av Sogn och Fjordane.

Hårdast drabbat är Skjåks kommun i Oppland fylke. Alla länsvägar stängdes av för trafik under söndagen. Den enda öppna vägförbindelsen mellan öst och väst i Ottadalen är E16 över Valdresflya.

Dyringsbron vid Liavassosen i Skjåk drogs med i vattenmassorna med följd att 22 personer blev fast i ett stugområde med 70–80 hus.

Samtliga 22 kunde så småningom evakueras ur området med hjälp av helikopter.

Räddade av polis

NVE har kontaktat flera drabbade kommuner för att få en överblick av situationen.

– Vi har också folk på väg till några av de mest utsatta platserna för att bistå med expertråd, säger NVE-chefen Grethe Helgås.

Natten till söndagen räddade polisen en familj när deras hus i Nordberg i Skjåk översvämmades.

– Det var dramatiskt. En vuxen och tre barn fick bäras ut av poliserna sedan älven stigit kolossalt fort på våldsamt kort tid, säger kommunordförande Elias Sperstad till public service-bolaget NRK och talar om ett ”katastrofområde”.

En krisstab är insatt inför risken att vattendragen ska stiga ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.