En palestinsk byggnad sprängs i byn Sur Baher söder om Jerusalem Foto: TT

Kraftiga reaktioner på israeliska rivningar

Uppdaterad
Publicerad

De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd — däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike och Storbritannien — riktade på tisdagen en skarpt formulerad protest mot den israeliska rivningen av palestinska hem söder om Jerusalem som inleddes i går.

”Förutom under de mest exceptionella omständigheter strider rivningar på ockuperade territorier mot internationell humanitär rätt och säkerhetsrådets resolutioner”, slog EU-länderna fast, och tillade att rivningarna ”orsakar lidande för vanliga palestinier” samt ”skapar ett prejudikat som direkt äventyrar tvåstatslösningen”.

Israel meddelade samtidigt att landet fullbordat rivningen av totalt tolv palestinska hus. Enligt Israel är byggnaderna olagliga då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken. Palestinier anser i sin tur att rivningarna är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

Tidigare har även FN, EU och Arabförbundet kritiserat rivningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.