Direkt

Det senaste om jordskalvet i Turkiet och Syrien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förstörelsen i kvarteret där Mostafa bott i 40 år. Foto: EBU

Kraftigt jordskalv i Turkiet

Ytterligare 30 miljoner kronor till Turkiet och Syrien

Sverige skickar ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd till de jordbävningsdrabbade länderna Turkiet och Syrien. Det meddelade regeringen vid en presskonferens på tisdagen.

20 miljoner kronor fördelas till Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, och tio miljoner kronor till FN:s katastroffond, CERF.

Pengarna ska gå till bland annat mat, tält, filtar, blod och plasma, säger utrikes- och biståndshandelsminister Johan Forssell (M).

- Det handlar om saker som behövs omedelbart för att rädda liv, säger han.

Regeringen har också fattat beslut om att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, grönt ljus att inom ramen för det internationella samarbetet Nato Partnerskap för fred bidra med bland annat tält, mat och generatorer.

- Utöver det så pågår en diskussion om att på längre sikt bidra med tusen stycken så kallade temporära nödboenden. Det här handlar om bostäder som kan inrymma uppemot 5 000 familjer, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

Sverige bidrar dessutom med expertis. Under dagen har svenska experter inom byggnadsteknik, IT samt logistik och administration rest till Turkiet för att hjälpa till på plats, meddelar Bohlin.

På måndagen meddelade regeringen att man skickar 7 miljoner kronor i humanitärt stöd till de drabbade länderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Konflikten i Syrien försvårar räddningsarbete

I klippet berättar Mellanösternanalytikern Aron Lund om svårigheterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tack för intressanta frågor. Nu måste jag lämna chatten. Strax är jag och fotograf Salim Alsabbagh med live i Aktuellt.

Ann Eriksson • Vad har Erdogan för planer just nu för dom som inte har någonstans att ta vägen?

Många bor i tält och andra har fått tillfälligt tak över huvudet på turisthotell i olika städer. Erdogan lovar också att bygga nya hus till drabbade.

Tobias • Vet man om det kommer bli fler jordbävningar i området och i omgivande länder?

Ja, Turkiet ligger så illa till mellan stora kontinentalplattor att jordskalv kommer att ske även i framtiden. Turkiet har upplevt flera stora jordbävningar.

Eddie • Bedömer man det finnas en reell risk för ytterligare skalv?

Ja, det har redan varit många efterskalv och enligt experter kan de komma att ske under flera år framöver.

Så sorgligt • Det är sorgligt att ingen ser att detta är en stor katastrof som påverkar 10 stora städer. Folk försöker hinna över allt och gör så gott de kan. Det finns vägar som är stängda, det finns andra hinder som påverkar att hjälpen får hinder och kan inte komma i tid. När ni berättar så tänker man att de bara inte kommer i tid utan hinder. När ni kritiserar ska ni inte vara ensidigt, ni kan berätta orsakerna också så vi som bor här förstår rätt.

Här i södra Turkiet är det flera miljoner människor som drabbats av jordbävningen - och många är kritiska mot att de inte fått någon hjälp alls eller att hjälpen kom sent. De förstår att det ägt rum en stor naturkatastrof, men för de som saknar anhöriga under rasmassorna är varje minut livsviktig.

Yvonne • Om en stads hus till 70% blivit pannkaka under tidiga morgontimmar när de flesta låg och sov. En stad med 1,5 miljoner invånare. Hur kan "bara" 20-30.000 anses vara döda?
Sett till totalraserade hus, borde antalet förmodade döda anges i miljontal.

Antalet döda kommer troligen fortsätta att stiga. Förödelsen är enorm och vid nästan alla kollapsade hus saknas människor fortfarande.

Eva • Hej Samir och tack för dina proffsiga reportage! Undrar om Turkiet har något varningssystem för jordbävningar och sedan om hur de bygger sina hus mer säkra? För visst är det många nybyggda hus som också rasat i denna förskräckelse man lider över tillsammans med Turkiet?

Turkiet har drabbats av flera jordbävningar tidigare, och hus ska byggas för att klara även kraftiga skalv. Men nu har flera byggherrar och byggkonstruktörer gripits misstänkta för byggfusk. Överlevare riktar också sin ilska mot regeringen och staten för att byggföretag kunnat kringgå reglerna.

Ställ frågor till SVT:s Mellanösternkorrespondent

Under en stund kommer SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid svara på frågor här i direktrapporten. Han befinner sig tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh i den svårt drabbade staden Iskenderun i provinsen Hatay i sydöstra Turkiet.

Ställ era frågor till Samir Abu Eid nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Dödssiffran stiger – passerar 30 000

Det samlade dödstalet efter jordskalvet i Turkiet och Syrien fortsätter att stiga och har nu nått 33 000 döda.

Enligt myndighets- och sjukhuskällor har 29 605 personer bekräftats omkomna i Turkiet och 3 574 i Syrien. Det totala antalet bekräftade dödsoffer är därmed 33 179.

FN befarar att dödsiffran kan dubbleras

Under lördagen anlände Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära frågor, till staden Kahramanmaras i södra Turkiet.

"Det är svårt att göra en exakt uppskattning innan vi grävt oss ned genom rasmassorna. Men jag är säker på att antalet dödsoffer är det dubbla eller mer", sade Martin Griffith i en intervju med Sky News, rapporterar TT.

Senaste om: Jordbävning i Turkiet och Syrien