Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Refik Tekin, EPA/TT

Trauma efter trauma – ”barnen vågar inte längre vara inomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två veckor efter det skalv som krävt över 47 000 människors liv i Syrien och Turkiet kom ytterligare två kraftfulla skalv under måndagen. Nu vågar människorna inte gå tillbaka till sina hem.

– Vi kan inte gå in i husen eller bo där. Vi känner samma rädsla hela tiden, säger Ayse Yildirim från Diyarbakir i södra Turkiet.  

Minst 6 personer omkom och över 294 skadades i de två kraftfulla skalv i Turkiet under måndagen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till den turkiska myndigheten för katastrofhantering, AFAD.

I Syrien ska även en kvinna och en yngre flicka ha dött till följd paniken som uppstod under jordbävningarna, uppger regeringsvänlig media enligt samma nyhetsbyrå.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

I de rebellkontrollerade områdena i norra Syrien ska även 190 personer ha skadats när flera byggnader kollapsade, men det finns inga uppgifter om antal personer som kan ha hamnat under rasmassorna.

Vågar inte gå tillbaka till sina hem

Samtidigt som folk sörjer anhöriga som mist livet under de första skalven för två veckor sedan, blev måndagens skalv som ännu ett trauma på ett pågående trauma. Det säger turkiska Ayse Yildirim som bor i ett av de hårdast drabbade områden i södra Turkiet.

Många är även rädda för att det kan hända igen och vågar inte gå tillbaka till sina hem.

Även hos Khadija al-Khalaf, som bor i staden Azaz i Syrien med sina tre barn, har en stark rädsla byggts upp av att vara inomhus. När skalvet under måndagen började sprang de ut ur huset så snabbt de kunde.

– Vi var bara så rädda att vi skulle hamna under rasmassorna, så som många andra gjort, säger Khadija al-Khalaf.

Trots att fyrvåningshuset hon vanligtvis bor i har klarat sig igenom de flertal kraftiga skalven de senaste två veckorna, och de över 6000 mindre efterskalven, vågar hon och barnen inte gå tillbaka in i byggnaden. Istället sover de nu på gatan.

– Vi har bara tagit ut en madrass och några filtar så att barnen inte fryser, men vi vet inte när vi kan gå tillbaka, berättar hon.

Måndagens skalv hade en magnitud på 6.3. Det följdes av ytterligare ett skalv tre minuter senare, med en magnitud på 5.8. Enligt vittnen till Reuters ska jordbävningen ha känts av så långt bort som Jordanien, Cypern, Israel, Libanon och Egypten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av jordbävningen i Turkiet – på 60 sekunder. Foto: TT/AP/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet