Foto: TT

Många döda i skalv i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Över 90 döda rapporteras ha bekräftats efter ett jordskalv med magnituden 6,5 i Indonesien. Återigen har det område som utsattes värst i tsunamikatastrofen 2004 drabbats.

Skalvet inträffade tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid, och hade sitt centrum på nordsidan av Sumatra, runt hörnet på Aceh-halvön från jätteskalvet vid jul för tolv år sedan som krävde över 200.000 liv.

Nyhetsbyrån AP twittrar att generalmajor Tatang Sulaiman, som ansvarar för räddningsarbetet, har sagt att minst 54 liv gått förlorade. Och enligt indonesiska medier kunde samme generalmajor bara en stund senare meddela att antalet döda redan är uppe i minst 92.

Fast i rasmassorna

Värst drabbat är distriktet Pidie Jaya, där dussintals människor befaras vara fast i rasmassorna. En räddningsinsats pågår för att få loss dem och grävmaskiner har satts in för att få bort bråten.

Hundratals har fått skador, bland annat benbrott.

Sjukhusen i området rapporteras inte kunna ta emot fler skadade och skickar vidare patienter till andra granndistrikt.

Moskéer, bostäder och affärsbyggnader skadades i skalvet. Bilder från det värst drabbade området visar på betydande skador. Vissa delar av provinsen Aceh drabbades av strömavbrott.

Skalvet inträffade i gryningen lokal tid, just när många i regionen förberedde sig för morgonbön.

37-årige Hasbi Jaya säger att han och hans familj låg och sov när det kraftfulla skalvet inträffade.

– Vi sprang genast ut ur huset men det rasade. Allt från taket till golvet kollapsade och förstördes, säger han till nyhetsbyrån AFP.

– Jag såg mig om och alla mina grannars hus var också fullständigt förstörda.

Efterskalv

Minst fem efterskalv har följt på jordskalvet.

Indonesien ligger inom den så kallade Eldringen, som är ett område runt Stilla havet med många jordskalv och vulkaner.

2004 drabbades flera länder av förödande tsunamier efter jordbävningen i Indiska oceanen. I Thailand dog hundratals semestrande svenskar. Aceh var hårdast drabbat även då, med över 125.000 döda.

Det skalvet var dock mycket, mycket kraftigare, med en magnitud som efterhand beräknades till 9,3.

Eldringen

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen som är en hästskoformad kedja av förkastningslinjer som går igenom Syd- och Nordamerikas västkuster, Alaskas sydkust, östra Asien och sydvästra Stilla havet.

Där möts olika kontinentalplattor vilket skapar en hög seismisk aktivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.