Flaskor har fallit till golvet i en spritbutik efter skalvet i Fukushima i Japan under lördagen. Foto: Jun Hirata/AP

Japan drabbat av kraftigt efterskalv till jordbävningen 2011

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv har inträffat utanför Fukushima på Japans östra kust.

Skakningarna kändes ända till Tokyo, men inga större skador har rapporterats.

Incidenten bedöms vara ett efterskalv till den förödande katastrofen 2011, då fler än 20 000 människor omkom.

Preliminärt uppmäts skalvets magnitud till 7,1, enligt Japans meteorologiska institut enligt Reuters. Den amerikanska motsvarigheten USGS mäter magnituden till 7,0.

Skalvet skedde strax efter klockan 23 lokal tid (15 svensk tid) på närmare 6 000 meters djup. Epicentrum bedöms vara omkring nio mil från kuststaden Namie – inte långt ifrån epicentrum för det jätteskalv för tio år sedan som orsakade enorm förödelse och tusentals människors död i just Fukushima. Enligt Japans meteorologiska institut bedöms dagens incident vara ett efterskalv till just denna katastrof.

Skakningarna kändes även i huvudstaden Tokyo, drygt 25 mil söderut från Namie. I prefekturerna Fukushima och Miyagi bedömdes intensiteten i den seismiska aktiviteten som en sexa på en sjugradig skala.

Det finns inga uppgifter om några större materiella skador. Vid 16-tiden svensk tid har ingen tsunamivarning utfärdats.

Namie är en spökstad efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, som följde på en kraftig jordbävning utanför kusten. Det skalvets magnitud uppmättes till 9,0. Fler än 18 000 människor förolyckades till följd av skalvet och den tsunami som uppstod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer