En skylt vid kärnkraftverket Three Mile Island berättar om den värsta kärnkraftsolyckan i USA, som inträffade där 1979. Foto: Reuters/TT

Kraftverket bakom Harrisburgolyckan stängs

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania, USA, stängs 2019, om inte delstaten går in och stöttar det ekonomiskt, meddelar ägaren Exelon. Verket är ökänt för den värsta kärnkraftsolyckan i USA:s historia – Harrisburgolyckan 1979.

Three Mile Island har blivit olönsamt på grund av de låga priserna på naturgas som gör det billigare att producera el i gasdrivna anläggningar, uppger Exelon. Det som kan stoppa en stängning är att Pennsylvania går in och kompenserar för att ”bevara kraftverket och den rena, tillförlitliga energin och de välbetalda jobb det genererar”, skriver bolagets vd i ett uttalande.

Three Mile Island har tillstånd att köras till 2034, enligt CBS News.

Inspirerade Tage Danielsson

I mars 1979 inträffade en partiell härdsmälta på Three Mile Island. 140.000 människor evakuerades från närliggande Harrisburg. Som ett omen släpptes två veckor innan olyckan filmen Kina-syndromet som skildrade en härdsmälta, med Jane Fonda i huvudrollen.

Tage Danielsson skrev en av sina mest kända texter, ”Om sannolikhet”, inspirerad av Harrisburgolyckan.

Olycksreaktorn på Three Mile Island har varit avställd sedan dess, men den andra reaktorn körs fortfarande.

Sedan 2013 har sex kärnreaktorer i USA stängts ned av ekonomiska skäl. New York och Illinois stöttar sedan i fjol kärnkraften ekonomiskt, och fler delstater överväger liknande åtgärder.

Kärnkraftverket Three Mile Island byggdes på 1960-talet.

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island, 15 kilometer från Harrisburg i Pennsylvania.

Orsaken var att en ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Personalen felbedömde situationen och stängde av nödkylningen. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta.

Stora mängder radioaktivt material kom ut i reaktorinneslutningen. Inuti anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet. 140.000 människor evakuerades i samband med olyckan.

Saneringen efter olyckan pågick in på 1990-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer