Rysslandsexperten om Lavrovs tv-framträdande: ”Struntprat”

Uppdaterad
Publicerad

”Sanktionerna kommer göra oss starkare” var ryska utrikesminister Sergej Lavrovs budskap under fredagens tal. Rysslandsforskaren Martin Kragh menar att det ligger i den här typen av auktoritär natur att avvisa isoleringen som västvärldens fel snarare än en konsekvens av Putins politik.

– Lavrov menar att sanktionerna kommer att göra Ryssland ekonomiskt starkare men det är struntprat. Det är klart att de inte blir ekonomiskt starkare.

Ryssland kommer att klara sanktionerna och landet kommer att anpassa sin ekonomi till rådande sanktioner. Det säger utrikesminister Sergej Lavrov till statskontrollerade ryska tv-kanalen RT på fredagen.

– Sanktionerna gör oss starkare, säger Lavrov, som pratade på engelska.

Lavrov säger också att Ryssland inte längre har några illusioner om att man kan lita på väst.

– Det är inte vi som stänger dörren till väst, det är väst som stänger dörren, säger Lavrov.

”Putins syfte är att stärka regimen inte Ryssland som land”

Rysslandsforskaren Martin Kragh menar att Putin och det ryska politiska styret tydligt har signalerat att landet kommer att isolera sig mer och mer.

– Ryssland har jättestora problem. Men däremot kan regimen bli starkare temporärt, säger Martin Kragh om Lavrovs syn på sanktionerna.

– Putins syfte är att stärka regimen och inte Ryssland som land. Jag tror inte att Putin tänker bortom sin egen livstid. Han funderar på hur han ska överleva politiskt. Han ser antagligen inget annat scenario än ett där han själv sitter kvar vid makten.

Att Lavrov pratar engelska i intervjun anser inte Martin Kragh vara anmärkningsvärt.

– Han var ju FN-ambassadör och har ju bott i New York med sin familj i flera år. Han är flytande i engelska och gör det utan problem. Det var inget märkligt med det, han har gjort det flera gånger förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.