Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar att jag tagit mer ansvar för att förstå vad som hände”, säger FTX:s grundare Sam Bankman-Fried. Foto: ABC/GMA/Reuters

Kraschade kryptoplattformens vd talar ut om miljardskuld

Uppdaterad
Publicerad

Sam Bankman-Fried, grundare till den kraschade kryptoplattformen FTX, talar ut för första gången sedan hans kryptobörs kraschade och gick i konkurs den i mitten av november. Han medger stora brister i bolaget men nekar till anklagelser om bedrägeri.

USA:s finansminister jämför samtidigt kraschen med den i Lehman Brothers. När FTX stod på toppen värderades bolaget till 32 miljarder dollar. Nu har bolaget skulder på drygt 3 miljarder dollar – nära 31 miljarder kronor – dollar till de 50 största fordringsägare.

På en konferens anordnad av Financial Times berättade Sam Bankman-Fried, kryptovärldens före detta guldgosse, om när hans kryptobörs FTX kraschade och tvingades ansöka om konkursskydd.

Nekar till bedrägerianklagelser

På länk från Bahamas medgav han att det funnits allvarliga brister i hur bolaget skötts.

– Jag har gjort många misstag. Det finns saker jag hade gett vad som helst för att gå tillbaka och göra om, sade han.

Han menade att han borde ha lagt mer fokus på att hantera risker och skydda kunderna. Däremot slog han ifrån sig anklagelser om att det skulle röra sig om ett bedrägeri.

Hål i balansräkningen

Sedan kraschen den 11 november har en rad frågetecken uppdagats sig kring FTX, exempelvis kring ett hål i balansräkningen på 8 miljarder dollar.

Exakt var kundernas pengar har hamnat och var de försvunna miljarderna tagit vägen gav Sam Bankman-Fried dock inget svar på under intervjun.

Han och bolaget utreds nu av amerikanska myndigheter och han riskerar en rad stämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.