Bild från räddningsarbetet efter kraschen. Foto: Tatan Syuflana/TT

”Kraschade Lion Air-planet borde aldrig ha startat”

Publicerad

Lion Air-flygplanet som störtade i Indonesien den 29 oktober borde aldrig ha startat. Det slår landets transportsäkerhetsmyndighet fast i en första preliminär haverirapport.

Det har hittills varit en gåta varför Lion Air-planet av modell Boeing 737 Max, ett av världens mest moderna och avancerade passagerarflygplan, kraschade i gynnsamma flygförhållanden i slutet av oktober. På onsdagen kunde en första haverirapport visa att olyckan delvis berodde på piloternas misslyckande med att känna igen och åtgärda felaktig information från en av planets sensorer.

Piloterna kämpade med att behålla kontrollen över flygplanet när dess automatiska säkerhetsanordning tvingade ned det. 26 gånger under den elva minuter långa färden försökte de manuellt tvinga upp planet när dess säkerhetsanordning ville att det skulle flyga nedåt. Till sist störtade planet i Javasjön med 189 personer ombord.

Utredarna har lyckats bärga en av planets färdskrivare, där flygdata lagras. Däremot har inte modulen för inspelning av rösterna i cockpit hittats.

”Inte längre flygdugligt”

Planet hade haft liknande tekniska besvär tidigare, men besättningen hade inte informerats om problemen och enligt Indonesiens transportsäkerhetsmyndighet borde planet inte ha lyft.

– Enligt vår åsikt så var planet inte längre flygdugligt och borde inte ha fortsatt flyga, säger Nurcahyo Utomo, flygansvarig vid myndigheten i samband med att en första haverirapport presenteras.

Boeing har kritiserats

Boeing har fått kritik för att företaget först efter olyckan gått ut med ett varningsmeddelande till piloter.

Där instrueras piloterna om hur de bör hantera felaktig information som en av planets viktigare sensorer skickar. Sensorn är avgörande för att hjälpa flygsystemet beräkna om flygplanets nos pekar rätt relativt till luftströmmarna. Utan korrekt information riskerar nosen att riktas för högt vilket kan göra att planet dyker.

Fakta: JT610

Lions Airs flygning JT610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) den 29 oktober. Planet störtade i havet bara minuter senare.

Två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn. Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.