Foto: TT

Krav på att ukrainska piloten friges

Uppdaterad
Publicerad
Tyskland och Ukraina kräver att den hungerstrejkande piloten Nadezjda Savtjenko omedelbart friges. På onsdagseftermiddagen varnade ukrainskans advokat om att hennes liv är i fara.

Nadezjda Savtjenko har suttit fängslad i Ryssland sedan 2014 och anklagas för att ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilken ledde till att två ryska journalister dödades.

Utrikesminister Margot Wallström debatterade fallet i Ryssland i går och har under en längre tid varit engagerad i Savtjenkos öde.

– Hon har träffat hennes syster vid flera tillfällen, senast när vi var i Ukraina i november. Hon har jobbat för det här under en längre tid, säger Erik Wirkensjö.

Vill att hon ska friges

Margot Wallström uppger att Sverige precis som Tyskland kräver att den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko friges omedelbart.

– Vi tycker att hon ska släppas omedelbart och tillåtas åka till Ukraina. Vi är många EU-länder som krävt det här. Vi hoppas att också andra internationella organisationer kommer att göra liknande uppmaningar.

– Vi ska använda alla våra diplomatiska och politiska verktyg nu och vi ska göra det via EU därför att då blir vi många och starkare, säger Margot Wallström.

Ett brev från fem EU-länder ska överlämnas till unionens utrikeschef Federica Mogherini senare i veckan och ska vara ett samarbete mellan Sverige, Storbritannien, Polen, Rumänien och Litauen.

– Vi har sett att protester, brev och uttalanden inte har gett några resultat, säger Litauens utrikesminister Linas Linkevicius till AFP.

”Oacceptabel inblandning”

”Vi kräver att Ryssland omedelbart friger Nadezjda Savtjenko och avslutar den här farsartade rättegången”, twittrar i sin tur den ukrainska utrikesministern Mariana Betsa enligt AFP.

Fallet ses av många ukrainare som ett symboliskt motstånd mot de ryska aggressioner som de upplever. Även landets premiärminister Arsenij Jatsenjuk kritiserar rättegången.

”Den civiliserade världen måste, inte bara med ord utan genom handling, bevisa att mänskliga rättigheter och respekt för individen existerar”, säger han enligt den ukrainska regeringens hemsida.

Kommentarerna kritiseras av den ryska regimen som anser att rättsfallet enbart berör Ryssland.

– All typ av inblandning är oacceptabel, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, till Interfax.

Hungerstrejk

Den 34-åriga helikopterpiloten och Irakveteranen Nadezjda Savtjenko riskerar 23 års fängelse. Sedan rättegången startade i torsdags har hon vägrat att äta och dricka. Savtjenkos advokat uppger för Reuters att hans klient skulle kunna dö innan domen faller.

– Insatsen är hög och jag har inget att förlora, sade Savtjenko under rättegången enligt AFP.

Under rättegången i den ryska staden Donetsk, som ligger vid gränsen till Ukraina, säger Savtjenko att hon tänker fortsätta sin pågående hungerstrejk fram till dess att dom faller. Domstolen gav på onsdagen besked om att det kommer att ske den 21-22 mars.

– Jag erkänner inte den ryska domstolens rätt att döma mig. Om jag fälls kommer vi inte att överklaga. Efter domen kommer jag att fortsätta min hungerstrejk.

Rättelse: AFP uppgav felaktigt att brevet var undertecknat och innehöll sanktionskrav.

Fakta: Nadezjda Savtjenko

Visa

Den 17 juni 2014 tillfångatogs den ukrainska helikopterpiloten när hon slogs som infanterist i en frivilligmilis mot pro-ryska separatister.

Tre veckor senare dök hon upp i ryskt fängelse och anklagades för att ha lett in infanterield som dödat två ryska journalister samt att ha försökt smyga sig in i Ryssland.

Savtjenkos advokater säger att hon är oskyldig och greps innan journalisterna dödades. EU har sagt att hon bör släppas.

I vintras valdes Savtjenko in i det ukrainska parlamentet. Under våren hungerstrejkade hon i mer än 80 dagar.

Källor: The Independent, AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainsk pilot döms för mord

Mer i ämnet