Demonstranter har tänt eld på bråte utanför Vita huset. Foto: TT

Kravaller bröt ut vid Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte dygnet i rad fortsatte protesterna mot rasism i den amerikanska poliskåren. Tusentals människor trotsade utegångsförbudet som flera städer infört natten mot måndag. Utegångsförbud har utlysts i flera större städer, bland annat i huvudstaden Washington DC, där kravaller utbrutit i närheten av Vita huset.

I städer över hela USA fortsatte under söndagen mängder av människor att visa sitt missnöje mot rasism och polisvåld. Ett hundratal demonstranter samlades utanför Vita huset och vid delstatsparlamentet i Minneapolis tvillingstad St. Paul slöt flera tusen människor upp för att marschera.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger 31-åriga Muna Abdi.

Utegångsförbud

Hundratals poliser hade tillsammans med Nationalgardet placerats ut inför demonstrationen. Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död i måndags i Minneapolis, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till förstörelse och kraveller. Lokala ledare har vädjat till demonstranter att inte låta ilskan mynna ut i upplopp och plundring.

I ett försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och andra större amerikanska städer, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Trots det rapporteras det om nya konfrontationer mellan demonstranter och polis och nya plundringar på flera håll. 

Protester i D.C.

Vid midnatt svensk tid på söndagen hade hundratalet demonstranter, många med ansiktsskydd och några med hjälm, tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington D.C., Kravallutrustad polis hindrade demonstranterna att ta sig förbi. Vita husets yttre skyddsstängsel var omkring hundra meter bakom polislinjen, enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters reporterfotograf.

Under eftermiddagen och kvällen lokal tid sköt polisen även tårgas, gummikulor och rökbomber för att skingra demonstranter i bland annat Los Angeles och Boston.

Detta har hänt under natten mot måndag:

• Fler än 20 städer har infört utegångsförbud i natt och Nationalgardet har kallats in i minst 15 delstater, skriver CNN.

Här gäller utegångsförbudet:

Los Angeles, San Francisco, Denver, Miami, Orange County, Atlanta, Chicago, Louisville, Detroit, Minneapolis, St. Paul, Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Charleston, Nashville, Dallas, Salt Lake City och Milwaukee

• 4 100 personer har gripit i de senaste dagarnas protester, enligt en sammaställning från nyhetsbyrån AP.

• En tankbil körde in i en folkmassa i protestmarsch på en motorväg i Minneapolis, rapporterar AP. Enligt myndigheterna i Minnesota finns det inga uppgifter om skadade demonstranter.

• Lokala polisen uppger i en tweet att förarens agerat med uppsåt. Föraren skadades och har förts till sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.