Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wendy Coppage känner oro inför höstens skolstart. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Oro inför skolstart i USA: ”Krävs bara en gnista”

Publicerad

Wendy Coppage känner att hon sitter i en rävsax. Hon vill inte skicka sina barn till skolan om den öppnar utan restriktioner. Och enligt en ny undersökning har hon 50 procent av amerikanerna med sig.

Miljontals familjer runtom i USA väntar nu på besked från sina skolor. När terminen startar kommer en del skolor att ha öppet – medan andra fortsätter med distansundervisning.

I Portland, Oregon är beskedet att stora delar av hösten förväntas genomföras på distans. I andra skoldistrikt i USA kommer barnen turas om att vara i skolan under olika dagar och på några få platser väntas skolorna öppna ungefär som vanligt. 

– Att ha alla elever i skolbyggnaden samtidigt, fem dagar i veckan är inte bra. Det blir för mycket närhet. Det kommer skapa ett större problem. Vi är fortfarande så långt efter andra platser när det kommer att få kontroll på viruset. Jag tror att det bara krävs en gnista för att förvärra saker ännu mer, säger Wendy Coppage, som ensam försörjer sonen Chris, 12, och sonsonen Zeke, 13.

Barn med särskilda behov drabbas hårt

Hon är inte ensam om sin oro. Bara omkring 33 procent av amerikanerna tycker att det är säkert att åter öppna skolorna, enligt en undersökning från CNBC och Change Research. 50 procent tycker inte att det är säkert – och 17 procent är osäkra. 

När stora delar av USA stängde ned under våren drabbades barn med särskilda behov hårt. Pandemin gjorde det svårare och ibland omöjligt för barnen att få den extra hjälp de behöver och har rätt till. Det finns 7,1 miljoner sådana barn i USA, ett av dem finns hos Wendy Coppage. 

– Det är inte rättvist. Jag tycker att det måste finnas lösningar som fungerar för varje barn, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer