Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Extremt dyrt och avancerat – hör militärexperten förklara hur Patriot fungerar och vad Iran har med saken att göra. Foto: TT/AP/AFP

Ryska svaret: Patriotsystemet blir ”legitimt” mål

Uppdaterad
Publicerad

Luftvärnssystemet Patriotsystemet kan bli ett ”legitimt” mål för ryska attacker om USA skulle skicka det som stöd till Ukraina. Det sa Kremls talesperson Dmitry Peskov under onsdagen enligt Reuters.

USA håller på att realisera planerna på att skicka det avancerade luftvärnssystemet Patriot till Ukraina, enligt källor till CNN.

Men innan systemet kan användas av de ukrainska soldaterna måste beslutet godkännas av försvarsminister Lloyd Austin och sedan undertecknas av president Joe Biden. Ett slutgiltligt besked kan komma inom en vecka, och då kan systemet levereras inom några dagar. Hur många system det handlar om är oklart.

Under onsdagen svarade Kreml på uppgifterna om att Ukraina eventuellt snart har ett nytt försvarsvapen genom att säga att systemet ”definitivt” skulle bli ett mål för Ryssland.

De ukrainska soldater som ska använda Patriotsystemet kommer att få utbildning på baser i Tyskland, enligt källorna till CNN.

Patriotsystemet är ett av världens modernaste luftvärnssystem och kan användas för att skjuta ned anfallande flygplan och kryssningsrobotar.

Hör mer om vapensystemet Patriot i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.