Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter ett SCO möte i Uzbekistan 2022. Foto: Alexandr Demyanchuk AP/TT

Kreml: Putin ska besöka Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin planerar en resa till Turkiet, uppger en av hans rådgivare för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt dessa uppgifter har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan personligen bjudit in Putin.

-Det finns planer, men de exakta datumen har ännu inte diskuterats, citeras rådgivaren Jurij Usjakov.

Natolandet Turkiet har hållit kontakten med Ryssland under det fullskaliga Ukrainakriget och även medlat mellan Ryssland och Ukraina om de internationella spannmålsexporterna på Svarta havet.

Första besöket till ett natoland

Besöker kommer bli Putins första besök till ett Natoland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina den 24 februari 2022. Under fredagen bekräftade Turkiet att besöket kommer ske ”inom en snar framtid”, rapporterar Reuters som hänvisar till den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax.

Presidentkollegorna har en ”speciell” och stadigt växande relation, sade Recep Tayyip Erdogan i en intervju med amerikanska CNN i mitten av maj. När Erdogan vann presidentvalet i Turkiet ringde Putin upp honom och gratulerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.