Döda kroppar läggs i en massgrav i utkanten av Mariupol, Ukraina, under onsdagen. Människor kan inte begrava sina döda på grund av kraftiga ryska beskjutningar. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Kriget i Ukraina – dag 14

Publicerad

Under onsdagen riktades flera ryska attacker mot bland annat städerna Charkiv, Severodonetsk och Mariupol. I den sistnämnda bombades ett barnsjukhus under eftermiddagen, och det uppges att 17 personer skadades i samband med attacken. Ryssland anklagas också för att ha brutit mot en utlovad vapenvila.

Det och en rad andra nyheter från krigets fjortonde dag som sammanfattas nedan.

Vi backar bandet och börjar från morgonen, där flyglarm började ljuda i Kiev redan vid gryningen.

I takt med den växande oron i inte bara huvudstaden, fortsatte evakueringen av bland annat staden Sumy i norra Ukraina genom en av de humanitära korridorerna som Ryssland föreslog under tisdagskvällen.

Bruten vapenvila

Den utannonserade vapenvilan som skulle gälla på flera håll i Ukraina mellan klockan 9 till 21 lokal tid bröts upprepade gånger.

Först rapporterade lokala myndigheter i Chrakiv-regionen vid klockan 13 svensk tid att man stoppat evakueringen från staden Izium på grund av rysk beskjutning.

Ett par timmar senare uppgav Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att ryska trupper fortsatt bomba staden Mariupol i sydöstra Ukraina. Även där var det tänkt att civila skulle evakueras i en humanitär korridor till staden Zaporizjzja.

Över 400 000 personer uppges befinna sig i hamnstaden Mariupol där de, enligt Kuleba, ”hålls gisslan”.

– Nästan 3 000 nyfödda barn saknar medicin och mat, skrev Kuleba på Twitter.

Ett av målen för attackerna var ett barnsjukhus i staden, där både barn och mammor vårdades, rapporterade ukrainska myndigheter. Borgmästaren i Donetsk, där Mariupol ligger, uppgav till nyhetsbyrån Reuters att 17 personer skadades i samband med attacken. Flera av de skadade är födande kvinnor, enligt borgmästaren.

Putin svarar

Ryssland fortsätter å sin sida att hävda att ukrainska styrkor ligger bakom den misslyckade vapenvilan.

I ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz framförde Vladimir Putin under kvällen att ”militanta nationalister försöker sabotera evakueringen av civila”, uppger Kreml enligt nyhetsbyrån AP.

Trots attackerna har över 40 000 ukrainare under dagen lyckats evakueras från svårt krigsdrabbade städer, enligt den ukrainska förhandlaren David Arakhmia, som fört Ukrainas talan i samtalen med Ryssland.

FN-chefen: Befarar ytterligare över fyra miljoner flyktingar

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grande. befarar att över fyra miljoner människor kommer att tvingas fly Ukraina, utöver de dryga två miljoner som redan evakuerats.

– Vi har inte sett en flyktingkris i Europa som tilltagit så snabbt som den här sedan andra världskriget, säger han i en intervju med SVT:s Agenda.

Andersson står fast vid Natouttalande

Statsminister Magdalena Andersson (S) höll fast vid gårdagens uttalande om att en svensk Natoansökan i nuläget skulle destabilisera Europa ytterligare. Ett uttalande som igår väckte uppmärksamhet i Finland.

– Ett icke-beslut är också ett beslut med sina egna konsekvenser, sade Finlands statsminister Sanna Marin (S) efter Anderssons uttalande.

Men Magdalena Andersson höll i dag fast vid sin linje.

– Det är vad jag har sagt hela tiden. Min bedömning är att för svensk säkerhet är det bäst att vi i det här läget håller huvudet kallt och båda fötterna på jorden och har en långsiktig och förutsägbar säkerhetspolitisk linje, sa Andersson på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.