En ukrainsk brandman i ruinerna av en fabrik i Kievs utkanter. Den ska ha förstörts i en rysk flygattack under natten till söndagen. Foto: Vadim Ghirda/TT

Kriget i Ukraina – dag 18

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har under dagen genomfört flera attacker mot mål i västra Ukraina – en del av landet som tidigare i princip varit förskonat från ryska angrepp.

Striderna i andra delar av landet har fortsatt. I Irpin utanför Kiev har en amerikansk journalist dödats av rysk beskjutning.

Många av Ukrainas invånare väcktes på söndagsmorgonen av flyglarm – de ljöd i nästan alla landets regioner.

På de flesta håll avblåstes larmen senare, men i västra Ukraina genomfördes flera ryska attacker.

Kriget i Ukraina

Minst 35 personer dödades i en rysk attack mot en militärbas i Javoriv – bara några mil från Polens gräns. Även ett flygfält i Ivano-Frankivsk träffades av rysk beskjutning.

Strider och luftangrepp i flera städer

I östra och centrala Ukraina fortsätter de hårda striderna mellan rysk och ukrainsk militär.

Några evakueringar har också genomförts under dagen. Men den belägrade staden Mariupol är alltjämt isolerad. Försök att sända in förnödenheter och evakuera civila misslyckades – igen. Flera tidigare evakueringar har avblåsts efter rysk beskjutning, enligt ukrainska myndigheter.

Stadens styre beskriver läget som mycket svårt. Strömförsörjningen uppges vara utslagen, och mat- och vattenreserverna ska vara på väg att sina.

Från städer som Tjernihiv och Mykolajiv kommer uppgifter om ryska attacker. Bland annat ska flera bostadshus, samt en skola, ha träffats i luftangrepp.

Amerikansk journalist ihjälskjuten

Även i området kring Ukraina har striderna fortsatt. Videojournalisten Brent Renaud sköts till döds i staden Irpin. Ytterligare två journalister ska ha skadats vid angreppet.

Den amerikanske presidenten Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan kallar händelsen för ”chockerande och skrämmande”.

Nya samtal på måndagen

Positiva signaler rörande samtalen mellan Ukraina och Ryssland har kommit under dagen. Delegater från såväl Ryssland som Ukraina har uttryckt att det går framåt och att man tror att en överenskommelse mellan länderna finns inom räckhåll.

Enligt Kreml ska delegationerna ha ett videomöte på måndagen.

Här kan du läsa sammanfattningar av de större händelserna dag för dag sedan invasionens start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet