Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävs för fredsförhandlingar. Hör professor Lisa Hultman. ”Genom det kollektiva våldet finns en risk att fler faktiskt stödjer Hamas.” Foto: SVT

Kriget mellan Hamas och Israel: Så ser möjligheterna ut till fred

Uppdaterad
Publicerad

Många hoppas på ett slut på kriget mellan Hamas och Israel. Men striderna som pågår nu kommer att göra det svårare att få en fredlig utveckling. Det menar Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet.

Israel har ett uttalat mål att utplåna Hamas, men Lisa Hultman ställer sig tveksam till om det kan leda till en fredlig utveckling. Om Hamas utplånas kan något annat komma i dess ställe.

– Det här ingår i en mycket större historisk och geografisk kontext. Drömmen om ett fritt Palestina kommer ju inte att dö om Hamas utplånas.

Hamas terrordåd slog mot den israeliska civilbefolkningen, som straffades för den politik som den israeliska staten för, konstaterar hon. Och oavsett intentioner från Israel så straffas nu civilbefolkningen i Gaza för Hamas terrordåd, säger Lisa Hultman.

– Jag slås av en enorm brist på respekt för människors liv, för civila offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.