Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olesia om hoten: ”Tror inte att något kommer stoppa dem” Foto: Andreas Hult

Krigsmotståndare i Sverige hängs ut av ryska krigsbloggare: ”Ni kommer alla att ställas till svars”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska ultranationalistiska medier och bloggare har inlett en hotkampanj mot ryska krigsmotståndare i Sverige.

30 aktivister hängs ut med namn och bild – vissa av bloggarna har hundratusentals följare.

“Ni kommer alla att hittas och ställas till svars”, skriver en av sajterna.

På ett stort antal ryska nättidningar, telegramkanaler och andra ryska sociala medier attackeras nu ryska krigsmotståndare i Sverige. De utpekade hängs ut med namn och i flera fall foto, sociala medie-konton, bakgrundsinformation och uppgifter om make eller maka. Samtidigt riktas direkta och indirekta hot mot personerna.

”Stora överraskningar väntar förtappade aktivister inom en snar framtid”, skriver den regimvänliga sajten Tsargrad.tv.

“Nationella förrädare, femte-kolonnare”, står det på en telegramkanal.

Protesterar kriget

De drabbade är personer med rysk bakgrund där flera har svenskt medborgarskap. Flera är engagerade i svenska Antikrigskommittén, som verkar för ett demokratiskt Ryssland och anordnar protester mot kriget i Ukraina.

Men av Tsargrad.tv beskrivs aktivisterna som potentiella ”terrorister” och ”kollaboratörer” med utländska underrättelsetjänster.

”Ammunition och vapen köpta med donationer från deltagarna i denna emigrantrörelse används för att döda våra egna mobiliserade bröder och fäder”, skriver artikelförfattaren.

”Inte tryggt att lämna lägenheten”

En av de som attackeras är Olesia Volkova, som är bosatt i Stockholm och är engagerad i Antikrigskommittén.

–Jag börjar känna att det inte är tryggt att lämna lägenheten. Men jag måste göra det. Jag försöker bearbeta de här känslorna, att det inte betyder att någon står där ute och väntar på mig. Men jag är mer försiktig och observant.

Under fredagen polisanmälde gruppen händelsen.

Artikeln har uppdaterats med uppgiften att flera av personerna har svenskt medborgarskap.

Vilka ligger bakom hotkampanjen?

Hotkampanjen inleddes efter att den ultranationalistiska nyhetssajten Tsargrad.tv publicerat en artikel om krigsmotståndarna den 3 augusti. Två personer, som beskrivs som betydande inom organisationen, pekas ut.

”Alla aktivister i denna kommitté är kända vid namn. Deras adresser i Sverige är kända, deras telefonnummer och kontakter är kända”, skriver artikelförfattaren.

Tsargrad.tv lanserades 2015 av oligarken och bankmannen Konstantin Malofeev, som finns med på USA:s och EU:s sanktionslistor. Han anklagas bland annat för att ha finansierat separatister i östra Ukraina. Malofeev är också en en radikal förespråkare för den rysk-ortodoxa kyrkan.

Den 10 augusti publicerade en annan rysk sajt en lista över 30 aktivister i Sverige. Listan har de följande dagarna spridits av minst ett trettiotal sociala medier-konton, forumanvändare och sajter. Bland de bloggare som spridit listan finns Boris Rozjin, vars Telegram-kanal har över 800 000 följare. Rozjin är en aktiv förespråkare av den ryska invasionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.