EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade Kinas president Xi Jinping att hjälpa till för att få slut på kriget under fredagens toppmöte. Foto: TT

”Krigstoppmöte” mellan EU och Kina

Publicerad

Kina är ett av flera länder som inte har fördömt kriget i Ukraina och inom EU är oron för att landet ska alliera sig med Ryssland stor. Under fredagens toppmöte mellan Kina och EU uppmanade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Kinas president Xi Jinping att hjälpa till för att få slut på kriget.

– Ni har ett särskilt ansvar, sa von der Leyen efter mötet.

I nästan fyra timmar pratade EU:s Charles Michel, Ursula von der Leyen och Josep Borrell med de kinesiska ledarna Xi Jinping och Li Keqiang via videolänk.

Det officiella samtalsämnet skulle varit ett investeringsavtal som legat på is sedan 2020. Men när toppmötet mellan EU och Kina väl ägde rum var kriget i Ukraina högst upp på dagordningen.

– EU och Kina är överens om att det här kriget är ett hot mot den globala säkerheten och världsekonomin, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Enligt Michel ska han tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanat Kina att hjälpa till för att få slut på kriget i Ukraina.

– Positiva steg från Kina för att hjälpa till skulle välkomnas av EU, säger Michel.

Om Kina tar ställning

Kina är ett av de länder som ännu inte fördömt kriget i Ukraina, men man har heller inte helt och hållet ställt sig på Moskvas sida.

– Vi gjorde det väldigt tydligt att Kina, om de inte vill stödja våra sanktioner, åtminstone inte ska blanda sig i dem, säger von der Leyen.

Vad Kina kan vänta sig om landet öppet skulle ställa sig på rysk sida i konflikten, ville inte EU-representanterna svara på. Men det framgick att en utvidgning av konflikten inte var eftersträvansvärd.

– Alla försök att kringgå sanktionerna eller hjälpa Ryssland kommer att förlänga kriget. Det är inte i någons långsiktiga intresse, säger Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.