Afghanska pojkar spelar fotboll. Arkivbild. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Krigsvåld mot barn ökar i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Barn utsätts för våldsamheter i allt högre grad i krigets Afghanistan, enligt en ny FN-rapport.

Åren 2015 och 2018 ökade enligt statistiken antalet våldsamheter som drabbade barn med 82 procent från den föregående fyraårsperioden.

12 599 barn har dödats eller skadats, enligt FN:s utredare. Det är en tredjedel av alla civila offer i landet under perioden.

Utredarna har hittat 274 fall där barn rekryterats som soldater, 231 fall där de rövats bort och 832 tillfällen då skolor blivit attackerade.

Under det 18 år långa kriget i Afghanistan har civilbefolkningen drabbats hårt. FN:s generalsekreterare António Guterres säger att han är djupt bekymrad över hur omfattande våldet går ut över barn.

– Jag är extremt oroad av den betydande ökningen i antalet barn som dör, inklusive de som dör till följd av flygräder som utförs av regeringen och styrkor som står bakom regeringen, säger han.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs det att 12 500 barn dött i krigets Afghanistan mellan år 2015 och 2018, enligt FN:s utredare. Det korrekta är att 12 599 civila offer är barn, både skadade och avlidna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.