Irlands premiärminister Leo Varadkar riskerar att se sin regering falla. Foto: TT

Kris för den irländska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Irlands regering ligger illa till. Ett parti vars stöd premiärminister Leo Varadkar behöver för att kunna regera är på väg att bryta överenskommelsen om att agera stödparti åt regeringen. Om regeringen faller kan det komma att påverka kommande brexit-förhandlingar.

Det irländska oppositionspartiet Fianna Fail kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot vice premiärminister Frances Fitzgerald, vilket i sin tur innebär att partiet frångår avtalet om att stödja regeringen i viktiga frågor under tre år.

Partiet vill att Fitzgerald lämnar sin post som en konsekvens av sin hantering av ett uppmärksammat rättsfall gällande en visselblåsare inom landets poliskår.

Riskerar nyval

Fianna Fail har antytt att partiet kan dra tillbaka misstroendeförklaringen om Fitzgerald avgår – men det kommer hon inte att göra, säger utrikesminister Simon Coveney till irländsk tv.

Om Fianna Fail bryter överenskommelsen med regering, riskerar landet regeringskris och nyval.

Kan störa brexit-förhandlingar

Den politiska oron kommer bara ett par veckor före ett EU-toppmöte i december om brexit.

Irland har där en viktig roll att spela genom sin möjlighet att lägga in ett veto mot fortsatta förhandlingar, beroende på Storbritanniens svar på ett antal frågor som har väckts kring hur landets gräns mot Irland kommer att behandlas vid ett utträde ur unionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer