Krisåtgärder mot flyktingkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Sicilien införde på tisdagen undantagstillstånd för att kunna klara av tillströmningen av migranter över Medelhavet.

Flera hundra migranter undsattes till havs under dagen.

Den italienska marinen räddade 290 migranter i vattnen mellan Sicilien och Libyen, uppger marinen. Ett örlogsfartyg och en patrullbåt fick kvällen före in nödanrop från de två flyktingbåtarna. Båtarna fördes till ön Lampedusa.

Ett panamanskt handelsfartyg plockade samtidigt upp omkring 80 personer på libyskt vatten och förde dem till Sicilien.

Italien i stor operation

I Joniska havet, en grekisk del av Medelhavet, undsattes 73 syrier som var på drift av ett italienskt handelsfartyg. Fartyget med syrierna hade slut på bränsle.

Italiens regering har avsatt skepp, helikoptrar och obemannade drönare i en stor operation som inleddes på tisdagen, för att förhindra att ytterligare migranter drunknar i Medelhavet.

I Siciliens regionala parlament godkändes undantagsregler som ska bidra till pådraget. Det öppnar för att använda extraresurser till flyktingmottagning på Lampedusa där det i dag finns fyra eller fem gånger så många migranter som flyktingslussen är planerad för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet