Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan 40 procent av de misstänkta fallen är barn under 15 år, enligt FN. Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Krisen förvärras i Haiti: ”Väldigt bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Koleraepidemi, hungerkris och ett eskalerande gängvåld. Den humanitära krisen i Haiti fördjupas.

– Det är väldigt bekymmersamt, säger Ulrika Richardson, FN:s humanitära samordnare i Haiti. 

I februari utropade Haiti seger mot den koleraepidemi som härjat landet i över tio år. Men sedan oktober är koleran tillbaka – och ökar i snabb takt. 

– Under helgen nådde vi 10 000 misstänkta fall av kolera. Vi ser också att den sprider sig till fler regioner. Det är väldigt bekymmersamt, säger Ulrika Richardson, FN:s humanitära samordnare i Haiti.

Vädjar om hjälp

Krisen i landet förvärras av att stora delar av huvudstaden Port-au-Prince kontrolleras av väpnande gäng. Gängen har upprättat vägspärrar och hindrat läkare för att ta sig till fattigare områden för att behandla sjuka. 

– I de mest utsatta områdena är det svårt att få in hjälpinsatser. Men vi lyckas ändå med hjälp av de lokala organisationer vi arbetar med.

Under förra veckan vädjade Haiti och FN om resurser för att bekämpa kolerautbrottet. Enligt WHO riskerar mellan 300 000 och 500 000 personer att drabbas.

Gängen allt starkare

I juli förra året mördades landets president Jovenel Moïse. Efter mordet har gängen vuxit sig allt starkare i landet och uppskattas nu kontrollera 60 procent av Port-au-Prince. 

De använder ofta kidnappningar och sexuellt våld som vapen.

– Det är viktigt att vi inte förlorar sikten på de djupgående orsakerna till problemen. Korruption, ett rättsväsende som inte fungerar och en utbredd rättsfrihet. Det här skapar en skapar en situation där våldet kan eskalera utan några större effekter.

Blockerade Haitis största hamn

I september tog gängen över Haitis största hamn och blockerade bränsleinförseln i landet i nära två månader. Sophämtningen upphörde och landets vattenreningsverk slutade fungera normalt, vilket bidragit till att koleran fått fäste.  

Haitis regering har bett det internationella samfundet om hjälp. FN:s säkerhetsråd överväger på begäran av generalsekreterare António Guterres att skicka en internationell styrka för att återställa ordningen. 

Se mer om Haiti i Utrikesbyrån: Haitis förbannelse i SVT Play från klockan 20, eller klockan 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.