Maria Norberg i Gammalsvenskby. Hon föddes i Småland. Foto: SVT/Iman TahbazVisa alla (3)
Visa alla (3)

Gammalsvenskby i skuggan av oroligheterna på Krim

Uppdaterad
Publicerad
Gammalsvenskby ligger enbart en timmes bilresa från oroligheterna på Krim. Maria Norberg, som bor i byn, säger att de inte kommer att släppa in ryssen. Gammalsvenskby tillhör Ukraina.

Historien om Gammalsvenskby är en historia som inneburit svåra prövningar för invånarna. Men samtidigt är det en dramatisk och spännande historia.

De svenskättlingar som i dag bor i Gammalsvenskby härstammar från ett svenskspråkigt folk som i slutet av 1700-talet bodde på Dagö i Estland. De blev kommenderade ner till södra Ukraina, när den ryska kejsarinnan Katarina den stora behövde befolka det område hon just erövrat från turkarna. Ett knappt tusental personer påbörjade vandringen i augusti 1781. Drygt femhundra kom fram året därpå, på våren.

Det var svåra tider. Missväxt och epidemier, Krimkriget, Första världskriget, revolution och inbördeskrig. Följt av utrensningar, svält och en nazitysk ockupation. De är ett prövat folk.

I skuggan av det som händer på Krimhalvön i dag bor fortfarande några hundra svenskättlingar kvar i Gammalsvenskby, som ligger en timmes bilresa från oroligheterna. Våra utsända har träffat Maria Norberg, som numera är pensionär. Hon bibehåller ett lugn när oroligheterna kommer på tal. Men det storpolitiska spelet kastar sin skugga också över svenskarnas liv.

Se inslaget här ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer