Kristersson: ”Kina förstår bara maktspråk”

Uppdaterad
Publicerad

Läckta interna dokument visar hur kinesiska interneringsläger i Xinjiang bedrivs som fängelser i vilka fångarna punktbevakas och tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

– Det här bekräftar att det är precis så illa som vi har misstänkt under en lång tid, att regimens förtryck blir allt grövre, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Efter avslöjandet, som publiceras av SVT Nyheter i samarbete med det internationella journalistnätverket ICIJ, reagerar moderatledaren Ulf Kristersson.

– Resten av världen kan inte acceptera detta. Det som nu krävs är att Europa och USA gemensamt agerar gentemot Kina, så här kan det bara inte fortsätta.

– Om den fria världen bestämmer sig för att inte tolerera detta då kommer Kina lyssna, enskilda länder har väldigt små muskler, säger han.

Vad kan EU och USA göra?

– I grund och botten förstår Kina bara maktspråk, det är alldeles uppenbart.

Ulf Kristersson menar att USA:s något tuffare tonläge gentemot mot Kina är mer rimlig än vad EU uppvisar i dag. Han menar också att det är absolut nödvändigt att EU och USA talar med gemensam tunga i frågan.

– Att man gemensamt kräver att detta upphör och gemensamt synar Xi Jinpings politik i Kina, det är alldeles nödvändigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.