Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsministern kommentera inbjudan att närvara vid president Erdogans presidentinstallation i Turkiet. Foto: SVT

Kristersson inbjuden till Turkiet i helgen för Erdogans installation

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson överväger att resa till Turkiet för att närvara vid president Erdogans presidentinstallation på lördag.

– Vi har fått en inbjudan och vi har en bra plan, säger statsministern.

På väg ut från torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien meddelar Kristersson att han blivit inbjuden att personligen närvara vid den turkiska ceremonin i helgen där president Edorgan ska sväras in:

– Vi återkommer i den frågan. Vi har fått en inbjudan och vi har en bra plan.

I Moldavien har Kristersson även pratat Nato med ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– De är väldigt uttryckliga: de samtalar direkt med president Erdogan. De är väldigt tydliga med att de vill att Sverige ska bli en del av alliansen, både för att det är en väldigt orolig tid i världen just nu, men också för att Sverige har mycket att bidra med, säger statsministern.

Kristersson: ”Vi har haft kontakter”

Den återvalde Erdogan deltog inte i torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien. Men kontakter finns ändå mellan Sverige och Turkiet.

– Vi har haft kontakter. Jag har gratulerat förstås till valresultatet och vi har haft kontakter på tjänstemannanivå, så vi står beredda att diskutera med Turkiet, precis vilken dag som helst. Och det vet Turkiet om, säger Ulf Kristersson.

Stoltenberg till Ankara

Även Natos generalsekreterare Stoltenberg har fått en formell inbjudan till Ankara, berättar han på en presskonferens som avslutar Natos informella utrikesministermöte i Oslo. Enligt Stoltenberg ser de just nu över det praktiska när det gäller exakta datum.

– Planen är att åka ensam, men jag är också säker på att det kommer att finnas andra format där Sveriges politiska ledarskap engageras, säger generalsekreteraren.

Jens Stoltenbergs besked gläder Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som ser väldigt positivt på besöket.

– Det är naturligtvis viktigt och angeläget att det tas många kontakter med Turkiet och Ungern från Nato, och generalsekreteraren är ju alliansens främste företrädare så det är väldigt positivt, säger han till Ekot i Sveriges Radio i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.