• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristersson uppmanade svenskar som befinner sig i Sudan att fortsätta söka skydd och hålla sig inomhus. Foto: AFP

Kristersson säker på Natomedlemskap snart

Uppdaterad
Publicerad

Sverige väntar vidare på nästa steg i Natoprocessen, utan nya möten i närtid varken med Ungern eller Turkiet.

– Vi är övertygade om att vi kommer att bli medlemmar mycket snart vi också, säger statsminister Ulf Kristersson.

Samtidigt lovar Natochefen att svenskt medlemskap nu är ”högsta prioritet”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var i Bryssel på måndagen för att stå värd för en internationell givarkonferens efter jordskalvet i Turkiet och Syrien.

Kristersson hade inför mötet valt att inte kommentera Turkiets besked i fredags att landet ska godkänna Finland som Natomedlem, men säger på en presskonferens på måndagskvällen att Sverige har ”respekt” för att Turkiet fattar turkiska beslut.

– Vi hade inte valt den vägen om vi hade fattat det beslutet, men vi har respekt för att Turkiet fattar turkiska beslut och vi tar fasta på att Sverige är ett säkrare land nu än innan vi sökte medlemskap i Nato, svarar Kristersson på en fråga från SVT.

Statsministern säger vidare att det är bra att Finland blir medlem i Nato.

– Vi tar fasta på att det är bra för regionens säkerhet att Finland blir medlem, om än före Sverige och att vi är övertygade om att vi kommer att bli medlemmar mycket snart vi också. Och att Sverige också är förberedda på en situation där Finland blir medlemmar för Sverige, säger Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.