Miljöorganisationer demonstrerar utanför EU-parlamentet i Bryssel. Foto: TT

Kritik mot EU:s nya klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen föreslår som väntat en minskning av utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2030. Dessutom föreslås ett icke bindande mål om att minst 27 procent av energin då ska komma från förnybara energikällor.

”Att agera för klimatet är centralt för hela vår planets framtid, samtidigt som en verkligt europeisk energipolitik är avgörande för vår konkurrenskraft. Dagens paket visar att det inte är en motsägelse att tackla båda frågorna samtidigt, utan att det i stället stärker båda”, heter det i ett skriftligt uttalande från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– 2020 är precis runt hörnet. Det är dags att sikta mot 2030 nu, säger Barroso på presskonferensen.

– Det här paketet är resultatet av tusentals timmar av arbete ...Vi anser att det här paketet är ambitiöst, men också realistiskt.

Talande nog följs han på presskonferensen först av energikommissionären Oettinger, medan klimatkommissionär Hedegaard får vänta.

– Kommissionen har tagit ett viktigt steg i dag. Förhoppningsvis har Europas regeringar modet att göra detsamma, säger hon när det till sist blir hennes tur.

Rekommendationer för skiffergas

I klimatmålspresentationen ingår också icke bindande rekommendationer till medlemsländerna om hur utvinning av skiffergas ska gå till på bästa sätt.

”Skiffergas väcker hopp i vissa delar av Europa, men är också en källa till oro. Kommissionen svarar på de maningar man fått om att agera genom att lägga fram minimiprinciper som medlemsstaterna uppmanas följa för att bemöta miljö- och hälsooro och samtidigt ge aktörer och investerare förutsägbara regler”, heter det i ett uttalande från ansvarige kommissionären Janez Potocnik.

I rekommendationerna ingår bland annat att göra en ”noggrann bedömning” av konsekvenserna för miljön.

Kritiken lät inte vänta på sig

”EU-kommissionens inställning till Europas energisystem och dess påverkan på mänskligheten och miljön börjar bli farsartad”, skriver Fred Thoma på miljöorganisationen Greenpeace i ett uttalande. 

”Om inte något förändras snabbt riskerar kommissionen att råna sina medborgare och deras på barn på en ren och säker miljö som också skapar jobb och innovationer”, hävdar Fred Thoma.

Storbritannien och Polen finns bland de länder som starkast drivit på för mindre ambitiösa klimatmål i EU. Oro finns för att industrin och den ekonomiska återhämtningen efter de senaste årens kris ska bli lidande av tuffa miljökrav.

Kommissionens klimatmål ska diskuteras vid kommande EU-toppmöte, i mitten av mars, och kommer att ligga till grund för EU:s förhandlingslinje vid den stora globala klimatkonferensen i Paris 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.