Foto: TT

Kritik mot EU:s ”snälla” skatteparadislista

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 december väntas EU presentera sin ”svarta lista” över skatteparadis. Men redan kritiseras listan för att vara för hänsynsfull. Bland annat kommer inte EU:s medlemmar Malta och Luxemburg vara med, enligt den ideella organisationen Oxfam.

När samarbetsorganisationen OECD i augusti i år presenterade sin svarta lista över skatteparadis världen över fanns bara den lilla ö-nationen Trinidad och Tobago med på listan.

När EU presenterar sin svarta lista kommer flera länder saknas, uppger Oxfam.

”Maktpolitik gör att flera betydelsefulla skatteparadis kommer att saknas på listan”, skriver den ideella organisationen Oxfam i en ny rapport.

Malta inte med

När nu EU snart släpper sin lista, i kölvattnet av den så kallade Paradisläckan och Panamadokumenten, väntas den vara mer ambitiös. Men redan nu väcker den kommande listan kritik. En orsak är att EU-kommissionen valt att inte diskutera EU-länders medverkan på listan, trots att bland annat Malta, Luxemburg, Irland och Holland den senaste tiden flitigt förekommit i skatteflyktsdiskussionen på grund av deras olika lågskattestrukturer och tidvis bristande transparens.

Enligt Oxfam är det självklart att de fyra EU-länderna borde vara med på listan om man utgår från de tre huvudkriterier som EU använder för att definiera ett skatteparadis. Det handlar om transparens och öppenhet och rättvisa skatter där till exempel en bolagsskatt på 0 procent anses skadlig. Det sista kriteriet handlar om i vilken utsträckning man deltar i internationella forum och regelverk kring skatter.

35 skatteparadis

När Oxfam granskar världens lågskatteländer utifrån EU-kriterierna identifierar de 35 skatteparadis. En lista som enligt Oxfam är betydligt längre än den som EU väntas presentera om en vecka.

Men enligt finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander är kritiken mot att inte EU-länder finns med på EU-listan orättvis.

– Kritiken är inte verklighetsbaserad. Eftersom alla EU-länder har veto blir det ingen lista alls om man försöker sätta upp EU-länder på listan, det handlar om realpolitik, säger han.

Skatteparadis enligt Oxfam

Albanien

Amerikanska Jungfruöarna

Anguilla

Antigua och Barbuda

Aruba

Bahamas

Bahrain

Bosnien och Hercegovina

Brittiska Jungfruöarna

Cook Island

Caymanöarna

Curacao

Färöarna

Förenade Arabemiraten

Gibraltar

Grönland

Guam

Hong Kong

Jersey

Makedonien

Marshallöarna

Mauritius

Montenegro

Nauru

Niue

Nya Kaledonien

Oman

Palau

Serbien

Singapore

Schweiz

Taiwan

Trinidad och Tobago

Vanuatu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.