”Internationella organisationer, nationella regeringar och frivilligorganisationer mobiliserar med all rätt, men de armbågar sig också fram för att positionera sig och var för sig hävda att de gör det bästa för dem som överlevde skalvet”, heter det i tidningens ledare.
Utan att nämna någon organisation eller regering vid namn hävdar tidningens ledarskribent att ”vissa krafter” till och med hävdat att man står i spetsen för hjälpansträngningarna.
”Men fakta är, vilket vi ser alltför tydligt, att situationen i Haiti är kaotisk, förödande och allt utom koordinerad”, heter det i artikeln.
Jämförs med storföretag
Hjälporganisationerna jämförs med konkurrensinriktade storföretag och det påstås att syftet med deras aktiviteter alltför ofta är att få uppmärksamhet i medier. Organisationerna anklagas också för att vara ”besatta av att samla in pengar” genom de egna kanalerna.
”Kanske värst av allt, det råder ibland även konkurrens om hjälpansträngningarna på fältet med lite samarbete mellan organisationer”, skriver The Lancet.
Tidskriften hävdar att mindre gräsrotsorganisationer kan ha bättre nätverk i drabbade länder och goda förutsättningar att omedelbart sätta i gång med katastrofhjälp.
”För tidigt att kritisera”
Erik Zachrison, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), tycker att kritiken från The Lancet är för tidigt väckt, men håller med om vikten av att hjälpen samordnas väl.
FRII är paraplyorganisation för hjälporganisationer i Sverige. Där ingår bland andra Röda Korset, Läkare utan gränser och Rädda barnen. Totalt är det 14 organisationer som nu med FRII som spindel i nätet samlar in pengar med anledning av katastrofen i Haiti.
I måndags gjordes den senaste sammanställningen av insamlingen. Den hade då gett omkring 50 miljoner kronor.
-Jag skulle bli förvånad om den inte är uppe i 100 miljoner när veckan är slut, säger Erik Zachrison.
”Ingen svälter”
Svenske Staffan de Mistura, biträdande chef för FN:s matprogram WFP, tycker att insatsen i Haiti måste sättas i perspektiv.
-Här har vi ett land som är totalförstört, med 1 miljon hemlösa, en kvarts miljon skadade, uppemot 80.000 döda, inga broar, inga vägar, och där FN som var landets livlina ”halshöggs” i jordbävningen, säger han till TT.
-Det kanske verkar förvirrat och långsamt, men ingen hjälp har hindrats av det. Det här har inte gått dåligt. Varför? Ingen svälter! Det är det ultimata testet.
-Vi från WFP klagar inte på brist på koordination, även om det ÄR svårt att koordinera FN med alla hjälporganisationer, eftersom alla vill hjälpa samma människor, säger de Mistura.
WFP har hittills distribuerat motsvarande 4 miljoner färdiga mål mat till omkring en kvarts miljon människor, och räknar nu med att börja föra in matleveranser med sjöflyg för att avlasta den internationella flygplatsen i Port-au-Prince.
TT