Kritik mot Israel efter bombning av redaktionsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Israels flygräd mot en byggnad i Gaza där internationella medier hade sina redaktioner möter kritik från USA.

Vita Huset skriver i ett uttalande att man kommunicerat till Israel att det är ”av största vikt” att garantera säkerheten för journalister.

Det var vid 14-tiden under lördagen som israeliska stridsflyg bombade ett höghus i Gaza City där bland annat både nyhetsbyrån AP och al-Jazira hade redaktionell verksamhet. En timme före attacken varnades de som befann sig på plats och bygganden, där det även fanns flera lägenheter, evakuerades.

Vita Huset

Den israeliska försvarsmakten uppgav att man genomförde attacken till följd av att bygganden användes av Hamas militära underrätelsetjänst.

Israel-Palestina 2021

Den uppgiften tillbakavisas av fastighetsägaren Jawad Mehdi, som menar att Israel inte har några bevis för sina påståenden.

– Förutom hyresgästerna fanns det advokatkontor, ingenjörer och några medieorganisationer i bygganden. Ingenting annat, säger Mehdi till al-Jazira.

Händelsen fick USA att vända sig direkt till Israel.

”Vi har kommunicerat direkt till israelerna att det är av största vikt att garantera säkerheten för journalister och fria medier”, skriver Vita Husets presskreterare Jen Psaki på Twitter.

På lördagskvällen uttryckte också USA:s utrikesminister Anthony Blinken sitt ”orubbliga stöd” till journalister och fria medier i världen, enligt ett uttalande.

AP: ”Vi är chockade”

Både AP och al-Jazira har fördömt attacken i kraftiga ordalag.

– Vi är chockade och förfärade över att israelerna bombar den byggnad där AP hade sitt kontor i Gaza. De har länge vetat att AP:s kontor ligger där men bombade ändå, säger AP:s vd Garry Pruitt och fortsätter:

– Den byggnaden var idealisk för att låta omvärlden se vad som pågår i Gaza och nu är den byggnaden förstörd.

Al-Jaziras byråchef i Gaza Wael a-Dahdouh säger att bombningen av byggnaden var oväntad.

– Vi trodde nog inte att den israeliska ockupationsmaktens styrkor skulle ställa till med sådan förödelse när det gäller en sådan här byggnad.

Reportrar utan gränser: Övergrepp mot pressfriheten

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, pekade under lördagen på att Israel redan den 12 och 13 maj bombade två byggnader i två separata attacker där totalt omkring ett 20-tal redaktioner hade sin verksamhet.

– Det handlar alltså nu om totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet, det är ett oerhört övergrepp mot pressfriheten och drabbar journalister som ska rapportera om det här, säger Erik Halkjaer till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet