Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått kritik för kaoset i Hamburg. Foto: AP/AFP/TT

Kritik mot Merkel efter oroligt G20-möte

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma upplopp blandades med fredliga demonstrationer under G20-mötet i Hamburg. Nu ställs frågan hur stadens gator kunde tas över av en våldsam mobb och varför förbundskansler Angela Merkel valde en välkänd härd för militanta vänsteraktivister som mötesplats.

Plundrade butiker, brinnande bilar och demonstranter som kastar sten och molotovcocktails mot polisen har dominerat nyhetsbilderna från G20-mötet i Hamburg de senaste dagarna. Men av de kanske uppemot 100.000 människor som deltog i protesterna är det bara något tusental som legat bakom kravallerna. Våldsverkarna kallas Svarta blocket, och de möter ingen sympati av andra demonstranter.

”Vi har fått intryck av att något har fått eget liv, en sorts militantism som kapats på gatan och liksom berusat sig själv – det tycker vi är fel politiskt och till sitt innehåll”, säger Andreas Blechschmidt från det vänsterautonoma kulturcentret ”Rote Flora”, enligt tidningen Hamburger Abendblatt:

LÄS MER: Polisen slog tillbaka i kaotiskt Hamburg

Även aktivistorganisationen Attac tar avstånd från våldet och meddelar att man inte har något att göra att göra ”med den meningslösa förstörelsen i Hamburg”.

Polis-fackförbund kritiskt

Våldsamheterna under G20-mötet har lett till ett politiskt bråk i Tyskland över hur gatorna i Hamburg kunde tas över av en mobb. Den tyska tidningen Bild kallar mötet för ett sammanbrott och skriver ”att den känsla av allmän säkerhet som staten måste kunna garantera upphörde att existera i Hamburg under de senaste 48 timmarna”.

Omkring 20.000 poliser hade kallats in för att övervaka protesterna. Ett av polisens fackförbund anklagar förbundskansler Angela Merkel och stadens borgmästare Olaf Scholz för kaoset, där över 200 poliser och ett ännu okänt antal demonstranter skadades.

Kritik från CSU

Kritik kommer också från Merkels bayerska systerparti CSU och CSU-politikern Hans-Peter Uhl som säger att ”G20-mötet borde aldrig ha hållits i en miljonstad som Hamburg. Det är alldeles för svårt att garantera säkerheten där”.

Merkel försvarar valet av arena med att även London och Cannes har varit värdar för G20-möten, och att det behöver hållas i stora städer för att klara en hotellkapacitet för över 10.000 deltagare.

Protesterna inleddes i torsdags, dagen före toppmötet, och sedan dess har totalt 265 personer gripits eller på annat sätt omhändertagits av polis, skriver Hamburgpolisen på Twitter.

Under lördagen har polisen genomfört räder i stadsdelen St Pauli, uppger stadens polischef Ralf Martin Meyer för tidningen Hamburger Abendblatt. Meyer utesluter inte att våldsamheterna kan dra igång igen under lördagskvällen.

LÄS MER: USA fortfarande utanför klimatavtalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer