Breonna Taylors död under en husrannsakan har väckt stark kritik. Nu ändrar polisen i Louisville sina arbetsmetoder. Foto: EPA/TANNEN MAURY, David Ryder/Getty Images/AFP

Kritiserad polismetod stoppas efter dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Louisville, Kentucky, får inte längre genomföra husrannsakningar utan att först ha knackat på.
Detta efter att protester uppstått mot att 26-åriga Breonna Taylor sköts till döds av polis under en husrannsakan.

Sjukvårdaren och sjuksköterskestudenten Breonna Taylors fall har uppmärksammats i samband med demonstrationerna i USA mot polisvåld och rasism.

Hon dog efter att ha skjutits åtta gånger av polis under en husrannsakan i hennes hem i Louisville i mars tidigare i år.

Polisen hade en ”no-knock-warrant”, vilket innebär att de hade tillstånd att göra husrannsakan utan att behöva förvarna eller knacka på.

Förbjuds i Louisville

När inspelningen av larmsamtalet från Breonna Taylors pojkvän började spridas i slutet av maj uppstod protester i Louisville.

Nu förbjuds så kallade ”no-knock-warrants” i staden, rapporterar AP.

– Allt hon ville var att rädda liv, med den här lagen kommer hon fortsätta att göra det. Hon hade varit så glad, säger Breonna Taylors mamma Tamika Palmer enligt AP.

Uppgifterna av vad som egentligen hände då Breonna Taylor dog går isär.

Enligt hennes pojkvän låg de två och sov inne i bostaden när polisen tog sig in utan att förvarna. Pojkvännen uppger att han sköt mot polisen, med ett vapen han har licens för, eftersom trodde att de hade inbrott.

En skottväxling mellan honom polisen uppstod, vilket slutade i att Breonna Taylor träffades av åtta skott.

Poliserna har omplacerats

De tre poliserna som var med vid dödsskjutningen uppger att de gav sig till känna innan de tog sig in i bostaden. De är under utredning och har omplacerats tills vidare.

En händelserapport från husrannsakan, som släpptes av Louisvillepolisen tidigare i veckan, har kritiserats. Få detaljer framkommer i rapporten och det är bland annat ifyllt att inget offer har skadats.

Husrannsakan var en del av en narkotikautredning, men inga droger hittades i Breonna Taylors hem.

I samband med att polisen i Louisville nu förbjuds att genomföra husrannsakningar utan att knacka på först, har också delstaten Kentuckys senator Rand Paul föreslagit en federal lagstiftning som skulle kunna förbjuda sådana husrannsakningar över hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet