Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidigare sagt att man först vill skapa ett juridisk utrymme för ett nytt asylsystem innan detaljer kan presenteras. Foto: Philip Davali/TT

Danskt lagförslag får ja – asylprocess kan flyttas till afrikanskt land

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstade folketinget i Danmark igenom S-regeringens kontroversiella lagförslag som gör det möjligt att flytta landets asylprocess till ett afrikanskt land.

– Idén med förslaget är att du inte ska vara i Danmark, säger Sveriges Radios Nordenkorrespondent.

Den socialdemokratiska regeringen vill flytta hela sin asylprocess till ett tredje land utanför Europa och de länder som man uppges ha haft en dialog med hittills är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda, enligt Jyllands-Posten.

Det finns inget avtal klart än men det kontroversiella lagförslaget röstades på torsdagen igenom i folketinget.

”Man ska inte sätta sin fot i Danmark”

Tanken är att ett mottagandecenter ska upprättas i ett annat land där hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ska ske.

Om asyl beviljas ska flyktingen inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.

I praktiken blir det som att Danmark leaser ut sitt flyktingmottagande, säger Sveriges Radios Nordenkorrespondent David Rasmusson.

– Planen är att man aldrig ska sätta sin fot i Danmark. Eller du sätter foten i Danmark när du söker asyl, sen flygs du vidare till asylcentret där du får ärendet prövat. Får du uppehållstillstånd så är det i det landet. Idén med förslaget är att du inte ska vara i Danmark.

Danmarks roll: Att stå för notan

Den danska regeringen har öppnat för att ta emot kvotflyktingar från FN, något som landet inte gjort på flera år.

– Inte alla asylsökande kommer heller per automatik att föras över till ett tredje land direkt från Danmark. Det ska göras individuella bedömningar för att se om det kan finnas särskilt ömmande skäl.

Vad blir Danmarks roll i flyktingmottagandet om det här blir verklighet?

– Att stå för notan.

Förslaget har kritiserats av både FN och EU som menar att det undergräver det internationella samarbetet. EU-kommissionen är bekymrad över Danmarks beslut, rapporterar Reuters.

Kort om Danmarks asylpolitik

  • Danmarks regering har länge signalerat att man vill att färre personer söker asyl i landet. I januari i år sa statsministern Mette Frederiksen (S) att målet är noll asylsökande.
  • Förslaget som på torsdagen röstades igenom i folketinget lanserades redan 2018.
  • År 2020 ansökte 1 547 om asyl i Danmark. Samma år beviljades 600 personer asyl. Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.