Se förödelsen efter branden i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga skogsbranden längs med Kroatiens kust är under kontroll och har trots sin omfattning inte orsakat några dödsfall. Drönarbilder från de eldhärjade områdena visar förödelsen elden lämnat efter sig, och hur nära den kom flerfamiljshus.

Skogsbränderna som härjat nära populära turistorter längs med Adriatiska havets kust i veckan skördade inga dödsoffer, men bilder från de drabbade områdena visar hur illa det hade kunnat gå.

Elden utbröt under söndagen söder om Split i Kroatien och var på måndagskvällen framme i stadens förorter. Med hjälp av hundratals brandmän, soldater och frivilliga hann man få den under kontroll innan den kom närmare.

LÄS MER: Kraftiga bränder i södra Europa

4.500 hektar skog brann upp och på bilderna som nu släppts syns det hur nära flerfamiljshus lågorna kom.

Kan uppleva en stark lukt

Bränderna är ännu inte släckta, men hotar nu inga bostadsområden. Turister och boende i Split med omnejd har kunnat uppleva en stark lukt och rök i luften. Enligt myndigheterna är luftkvaliteten dock god och det handlar om avdunstningar efter släckningsarbetet.

Turister uppmanas att undvika bergen i området där det fortfarande brinner på vissa håll.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden. I ett tidigt skede rapporterades det om att det kunde bero på fimpar som hade slängts ute i skogen.

Myndigheterna i södra Kroatien har klassificerat elden som en naturkatastrof för att kunna söka ekonomisk hjälp från staten. Flera drabbade byar runt Split saknar fortfarande el och vatten efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.