Flyktingar trängs framför en buss som körts till kroatiska gränsstaden Tovarnik. Foto: TT

Flyktingar kan nå återvändsgränd

Uppdaterad
Publicerad

Den nya rutt genom Europa som tiotusentals flyktingar slagit in på kan sluta i en återvändsgränd. Kroatien har stängt flera gränsstationer och Slovenien ställer in all tågtrafik från grannlandet.

Kroatien har i dag i bussar sänt hundratals flyktingar till Ungern som där möts av stängda gränspassager.

Sedan i onsdags morse har mer än 17.000 människor tagit sig till Kroatien över gränsen från Serbien, enligt kroatiska myndigheter. Det hårda trycket fick landet att tidigare i dag stänga sju av åtta gränsövergångar mot den serbiska grannen.

Endast en gränspostering vid motorvägen mellan Zagreb och Belgrad hålls öppen. Enligt inrikesminister Ranko Ostojic fortsätter inflödet och det är nu bara ”en tidsfråga” innan landet måste stänga ner all gränstrafik.

#flykt

Samtidigt har Kroatien beslutat att sjösätta sin ”plan B”: att sluta registrera och inackordera människor.

– De kommer att få mat, vatten och medicinsk hjälp, men sen kan de fortsätta. EU behöver förstå att Kroatien inte är någon uppsamlingsplats för flyktingar. Vi har hjärta men också hjärna, säger premiärminister Zoran Milanovic, enligt AFP.

Skickas mot Ungern

På eftermiddagen började bussar med flyktingar plötsligt avgå med en ny destination: ungerska gränsen. Enligt BBC avgick uppemot 20 bussar mot gränsen under fredagen. Hundratals släpptes av nära byn Beremend där ungerska soldater utposterats. Minst två bussar släpptes dock över till den ungerska sidan och passagerarna slussades ombord på andra bussar som körde iväg mot okänd destination, rapporterar AFP:s utsända.

Zoltan Kovacs, talesperson för Ungerns regering, kallade tidigare Kroatiens beslut att bussa flyktingar till gränsen för ”fullständigt oacceptabelt”, enligt The Guardian, och Slovenien anklagar Kroatien för att bryta mot EU-regler genom att inte registrera migranterna.

Vid den lilla byn Tovarnik fortsätter samtidigt människor att vandra in i Kroatien. Situationen är ansträngd för de mellan 2.000 och 3.000 människor som fortfarande är kvar i byn, enligt Babar Baloch, talesperson för UNHCR i Centraleuropa.

Där finns oröjda minfält kvar sedan Bosnienkriget, varnar UNHCR. De ska vara markerade med skyltar men området norr om Tovarnik bedöms ändå inte som säkert.

Ungern utvidgar stängsel

Ungern fortsätter samtidigt att resa stängsel längs landets gränser. Hundratals soldater har beordrats till den ungersk-kroatiska gränsen där stängselbyggandet nu påbörjats, sade premiärminister Viktor Orbán i lokala medier på torsdagsmorgonen, enligt AFP.

41 kilometer av gränsen ska stängas – vid resten av de 330 kilometerna räknar Ungern med att Drava-floden hindrar flyktingarna från att ta sig in i landet.

Ett antal människor ska ha hunnit över till Ungern under torsdagen, enligt lokala medier. Polisen uppgav på fredagen att närmare 500 människor gripits i sydöstra Baranya-regionen efter att ha korsat gränsen från Kroatien.

Stopp till Slovenien

Även Slovenien reagerar med motvilja till flyktingströmmarna som väntas från Kroatien. All tågtrafik från grannen har i dag ställts in, och kommer att vara avstängd minst fram till i kväll.

Premiärminister Miro Cerar har meddelat att Slovenien kommer att följa reglerna för Schengensamarbetet, vilket man är en del av till skillnad från Kroatien, och endast släppa förbi människor som ”uppfyller EU:s krav”, rapporterar AFP.

1.000 människor beräknas anlända från Kroatien under det närmaste dygnet, uppger Sloveniens inrikesdepartement.

Flykting död vid tunnel

Flyktingkrisen i Europa är inte begränsad till de östra delarna av kontinenten. I Frankrike dog en person strax före midnatt efter att ha försökt klättra upp på taket till ett tåg nära ingången till kanaltunneln i Frankrike, enligt polis.

Samtidigt skriver Internationella migrationsorganisationen (IOM) upp sin beräkning av antalet flyktingar och migranter som korsat medelhavet till Europa. Hittills i år har nu 473.887 människor gjort den livsfarliga resan, varav minst 182.000 är syrier, enligt IOM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet