Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vedran Susic, direktör för Kroatiska turistrådet, berättar att landet väljer bort coronapass. Foto: SVT

Kroatien väljer bort coronapass – ska vaccinera turismarbetare

Publicerad

Coronapassen delar EU-länderna, till och med dem som är beroende av turism. Spanien vill ha vaccinationsintygen. I Kroatien är man emot.

– Vi anser att det är diskriminerande, säger Vedran Susic, direktör för Kroatiska turistrådet.

Populära turistländer som Grekland och Portugal stödjer förslaget att införa så kallade coronapass för att underlätta semesterresor, men Kroatien säger nej.

– Det har blivit förseningar i leveranserna, processen har blivit utdragen. Det skulle omöjliggöra för vissa människor att resa vilket vi inte tycker är okej, säger Vedran Susic, direktör för Kroatiska turistrådet.

I stället kommer man ta till andra åtgärder för att göra det möjligt för turismsektorn att ta emot gäster i år. Bland annat måste företag inom turism uppfylla vissa kriterier och certifieras med ett ”Stay safe in Croatia”-märke. Hotell ska till exempel anställa personer som enbart är ansvariga för besökarnas hälsa.

Vaccinerar turismanställda

Dessutom kommer Kroatien att prioritera anställda inom turismen vid vaccinering. De kommer få sprutan direkt efter de äldre och personer i riskgrupperna.

– På det sättet kan vi försäkra oss om att vi har ett tillräckligt antal friska anställda inom turismen inför säsongen, så att vi i lugn och ro kan förbereda alla andra säkerhets- och hälsoaspekter för turisterna, säger Vedran Susic.

Också kravet på negativt coronatest som nu finns om man vill resa in i landet, hoppas Vedran Susic ska försvinna.

– Det kommer att vara beroende av smittläget i landet som gästerna kommer ifrån och situationen i Kroatien, men planen är att man till sommaren inte kommer behöva ett test.

Spanien vill ha coronapass

Men ett annat populärt turistmål, Spanien, går åt andra hållet i fråga om coronapass. Spanien vill ha vaccinationsintyg, men den som inte har det kommer kunna resa in med ett negativt coronatest.

”Vi befinner oss inte i samma situation som vi befann oss för ett år sedan. Vi har nu en klar väg mot fortsatt vaccination”, skriver Spaniens statssekretariat för turism i ett mejl till SVT Nyheter.

Ett coronapass eller liknande dokumentation ska ses som ett komplement till arbetet med provtagning och andra åtgärder som ansiktsmasker och social distansering.

”Vi menar att ett 'vaccinationspass' borde användas som verktyg för mer flexibelt resande men aldrig i diskrimineringssyfte”, skriver sekretariatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer