En jordansk soldat bevakar entrén till ett hotell i Amman där personer placerats i karantän. Kvinnorna på bilden har inget med texten att göra. Foto: ANDRE PAIN/EPA/TT

Krönika: Kvinnor i Jordanien står inte ut med att plötsligt ha männen hemma hela dagarna

Publicerad
Krönika ·

All befinna sig i karantän i hemmet är tufft för alla. Men vissa har det värre än andra.
”Min man har alltid gått hemifrån tidigt på morgon och kommit hem sent. Nu har han varit hemma i några dagar och jag klarar inte mer”, säger en kvinna i Jordanien i en chattgrupp.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Nästan hälften av världens befolkning är nu satt i någon form av karantän, skriver AFP. Det betyder att över tre miljarder människor har ombetts stanna hemma.

Ett av länderna där det råder utegångsförbud är Jordanien.

Har ställt allt på ända

Det jordanska samhället är traditionellt och patriarkalt och i familjer är det fortfarande vanligt att mannen jobbar och kvinnan är hemma och tar hand om barnen och hushållet. Det är orättvist och långt ifrån jämställt, samtidigt är det ofta kvinnorna som bestämmer i hemmet. Hon uppfostrar barnen på sitt sätt, hon bestämmer vad som ska lagas till middag och rent allmänt har hon ofta sista ordet.

Men nu har allt ställts på ända.

”Barnen är hemma och bråkar som aldrig förr. När jag säger åt dem på skarpen att sluta lägger sig min man i och säger åt mig att sluta skrika. Jag uppfostrar väl mina barn som jag vill”, säger en kvinna.

”Kom hem med mjöl och krävde att jag skulle baka”

De kvinnliga rösterna kommer från en Whatsapp-grupp i Jordanien. Där är det vanligt att man kommunicerar i olika chattgrupper, till exempel väninnor emellan. Och i stället för att skriva så skickar man röstmeddelanden till varandra. Jag nåddes av rösterna via en vän i Jordanien som vidarebefordrade meddelandena.

En kvinna beklagar sig över att hennes man vill bli uppassad hela tiden. Han vill bli serverad te, en stund senare vill han ha kaffe, och sedan te igen.

”Och inte nog med det. Han kom hem med mjöl också och krävde att jag skulle baka bröd. Jag har inte tid med det”, säger hon.   

Tänkte gå förbi utanför polisstationen

I Jordanien har militären och polisen varit ute för att se till att människor håller sig hemma. Som i andra länder får man bara gå ut om det är absolut nödvändigt, för att handla mat, gå till apoteket eller köpa dricksvatten.

En kvinna i Whatsapp-gruppen frågar om någon vet var närmaste polisstation ligger? Hon tänker gå förbi utanför så polisen griper henne för att hon brutit mot utegångsförbudet.

”Jag står inte ut hemma”, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.